Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страничните ефекти на мултивитамините, които вероятно не забелязвате

12 юли 2023, 14:40 часа

Точно както при всяка добавка или лекарство, страничните ефекти на мултивитамините не са напълно необичайно явление. И понякога дори не правят това, което твърдят, че правят. Ако сте забелязали стомашно-чревни проблеми например, вашият мултивитамин може да е виновен за това неразположение.

Лекар: Тези витамини намаляват вредата от алкохола

Странични ефекти на мултивитамините, за които трябва да внимавате

Въпреки че повечето мултивитамини, когато се приемат в подходяща доза, се считат за безопасни и често без странични ефекти, някои хора могат да изпитат няколко неприятни симптома. Сред тях са запек, диария, разстроен стомах и гадене.

Това може да се случи, когато някой получи твърде много от определено хранително вещество или е алергичен към определена съставка. Витамин С, например, може да раздразни стомашната лигавица, а желязото може да причини запек и подуване на корема, когато тялото ви не може да го абсорбира.

Също така бъдете нащрек при симптоми като безсъние и главоболие. Въпреки че тези странични ефекти са по-редки, те може да показват, че вашият мултивитамин не е подходящ за вас. Ако забележите симптоми на копривна треска, подуване на лицето/езика или затруднено дишане, това може да означава алергична реакция и трябва да се свържете с спешна медицинска помощ. Независимо дали е просто досаден или спешен, всеки от тези симптоми може да е страничен ефект на мултивитамини.

Кой трябва да избягва мултивитамините

Въпреки че мултивитамините като цяло са безопасни за повечето хора, има някои групи от населението, които може да искат да ги избягват напълно.

Например, бременните жени ще искат да бъдат особено внимателни при приемането на мултивитамини. Те трябва да консумират определени добавки само при по-ниски нива на дозиране или да ги избягват изцяло. Дори ако сте или се опитвате да забременеете, експертите препоръчват да избягвате мултивитамини с високи нива на витамин А, за да имате по-здравословна бременност.

Освен това, витамините и добавките могат да взаимодействат с вашето тяло и други лекарства повече, отколкото предполагате. Тъй като толкова много мултивитамини сега добавят „специални“ съставки като билки и адаптогени, първо говорете с лекар или диетолог, преди да започнете, за да се уверите, че не взаимодействат с други лекарства и са подходящи за вас.

Хората, които имат чернодробно или бъбречно заболяване или са подложени на лъчева терапия или химиотерапия, обикновено трябва да бъдат особено внимателни при приемането на каквито и да било добавки. Независимо от вашата здравна история, обикновено е добра идея да говорите с вашия лекар, преди да добавите нещо ново към режима си.

Недостигът на тези витамини може да доведе до деменция

Симптоми на витаминна токсичност

За да нямате проблеми се оглеждайте за симптоми, които показват, че сте приели твърде много витамини (дори ако се чувствате добре). Например следните симптоми:

Твърде много витамин D (често срещан в мултивитамини): гадене, повръщане, запек, дехидратация, мускулна слабост и др.

Твърде много витамин А: главоболие, коремна болка, повръщане, замъглено зрение и промени в кожата, косата и ноктите.

Като цяло, ако забележите спад или внезапна промяна в апетита, храносмилането, енергийните нива или промени в кожата/косата/ноктите след консумацията на витамини, най-добре е да говорите с вашия лекар или диетолог.

Можете ли да „предозирате“ с витамини

Предозирането е възможно, така че е важно да обърнете внимание какво казва опаковката, за това кои витамини да приемате и колко. Освен това някои са по-склонни да причинят щети от други. По-специално, витамин А или желязото могат да бъдат особено опасни, когато се приемат в по-високи нива от препоръчаните на етикетите на техните опаковки.

Въпреки че някои витамини представляват по-голям риск от други, като например мастноразтворимите витамини, които могат да се натрупат в тялото, и определени минерали като желязо и калций, ние обикновено искаме да стоим в рамките на препоръчителната дневна доза за всички добавки. Макар и рядко, когато се приемат в излишък, е възможно предозиране с витамини, което води до увреждане на черния дроб, органна недостатъчност и дори смърт.

Ако вече приемате друг витамин или добавка, добавянето на ежедневен мултивитамин към тях може да е твърде много за тялото ви. Консултирайте се с вашия лекар, за да сте сигурни, че не прекалявате.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес