Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рукола – защо е полезно да включим в менюто си това растение

02 септември 2022, 19:15 часа

Защо растението с нарязани листа е толкова полезно днес и как да го консумирате правилно, за да извлечете максимума от него.

Руколата е едногодишно растение. Влиза в състава на различни ястия, по-специално на салати. Родината й е Средиземноморието, където е на особена почит. Между другото, италианската и гръцката кухня се смятат за кухнята на столетниците. У нас това растение постепенно набира популярност и има защо.

Уникалният състав на растението

Едно от предимствата на руколата, а същевременно и причината, поради която е толкова обичана, е съставът. В 100 грама рукола се съдържат 25 калории. В същото време растението съдържа много полезни вещества, като например витамини А, В, С, Е, D и витамин К. Има много фибри и йод. В руколата се съдържат още мед, манган, цинк, желязо.

Руколата е СУПЕР полезна! Ето за какво!

Много подходяща за отслабващи

Това растение е особено полезно за тези, които са с наднормено тегло, тъй като помага за бързото отстраняване на всички токсични вещества от тялото, а също така облекчава подуването. Тя е отличен диуретик, балансира водно-солевия баланс в тялото, а също така помага за премахване на ненужните мазнини.Бързо засища за дълго време. Така няма да чувствате глад толкова често, а рисковете от преяждане ще бъдат сведени до безопасен минимум.

Защита от рак

Благодарение на своя състав, руколата има уникални свойства, които намаляват риска от рак. Растението е богато на глюкозинолати. Много експерти смятат, че това е едно от основните в борбата с рака. Сулфорафанът, който също е в изобилие в руколата, помага за намаляване на риска от рак на хранопровода, простатата и панкреаса.

Рукола: Защо е опасно да се консумира в големи количества?

Какво да готвя от рукола?

Руколата е не само здравословна, но и вкусна. Благодарение на вкуса си, растението е идеално като гарнитура към различни ястия. Освен това руколата много често се използва като една от основните съставки за салати. При приготвянето им обикновено растението се къса с ръце, защото от контакт с нож потъмнява. Използва се и масло от семена на рукола. Най-често при консервиране на зеленчуци. Руколата е идеална за сандвичи, пица и много други ястия.

Вероятно сте я виждали много пъти в магазините, но сте я подминавали с безразличие. Сега вече ще я предпочетете пред всички останали салати и гарнитури.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес