Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първо направете ТОВА ако ви ухапе змия

29 юли 2022, 08:55 часа

С настъпването на горещините започват да се появяват не само неприятните насекоми като комари и мухи, но и някои далеч по-опасни животинки - и тук имаме предвид именно змиите. На нашата територия се срещат 16 вида змии, като не всичко от тях са отровни и животозастрашаващи. Все пак, не е приятно да се сблъскате с това влечуго и да рискувате да ви ухапе. Ако обаче често предприемате излети в гората, трябва да сте наясно с този риск. Ето и как веднага да реагирате, ако ви ухапе змия:

Първо трябва да определите дали змията е отровна - отровните обикновено имат триъгълни глави и тесни, елипсовидни очи. Обикновено са с къси и набити тела, докато неотровните имат тесни и издължени. 

Ако ви ухапе змия и се скрие, не я търсете, а се погрижете за себе си. Ако пък сте успели да я убиете, вземете я със себе си в болницата, за да определят специалистите точния ѝ вид и да поставят правилната противоотрова.

Мястото на ухапването се забелязва, но раната невинаги означава и отравяне.

Симптоми

При ухапване от неотровна змия симптомите се появяват до 2 часа след ухапването. Обикновено те са неприятна болка и подуване на мястото. А когато змията е отровна, болката е остра и нетърпима и се появява много по-бързо. Отоците също се разпростират бързо и отровата може да се пренесе по кръвта. Възможно е да се появи подкожно кървене, мехури с кръв по кожата, зачервявания, както и пострадалият да усеща световъртеж, гадене, прималяване, подуване на лимфни възли и др.

Шокът, който е основната причина и за настъпването на смърт, има следните признаци: студена кожа с обилно потене, ускорен пулс и ниско кръвно налягане.

Как да третираме ухапаното място?

При неотровни змии, раната трябва да се почисти обилно с вода, да се приложи антибиотичен крем и да се увие с бинт. Също така пострадалият трябва да има приложена ваксина за тетанус в близките 5 години, ако срокът е минал - трябва да се консултира с лекар.

Ако смятате, че змията е била отровна, трябва да минимализирате движенията си, а ухапаното място да обездвижите напълно - ръка, крак. Не е препоръчително изсмукването на отровата, нито поставянето на лед или превързването. То трябва да се направи от опитно медицинско лице. 

Възможно най-бързо трябва пострадалият да се заведе в болница. Противоотровата се поставя само в болнични условия и интравенозно.

Ако видите змия, запазете спокойствие, не я плашете и я оставете да премине сама, без да се опитвате да я убивате, хващате или гоните.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес