Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промени, настъпващи при натрупване на мазнини в коремните органи

13 май 2023, 15:17 часа

Проучвания показват, че натрупването на висцерални мазнини в областта на корема не е само подкожно, но се разпространява и навътре в тялото, засягайки основните, жизненоважни органи и – преди всичко – черния дроб. Вследствие на това нараства рискът от артрит, рак на дебелото черво и панкреаса и дори – на черния дроб.

В процеса на напълняване на тялото, висцералните мастни клетки се разтягат, поемайки в себе си мазнините, но не се размножават. Механизмът на този процес се състои в следното: мастните клетки увеличават размерите си (като реалният им брой се променя несъществено), когато количеството на постъпващите в тях мазнини от храната, превишава това, изразходващо се при нормалното енергийно захранване на организма.

Учени: Яжте тези храни за закуска и ще забравите за мазнините в корема

Проблемите възникват, когато мастните клетки се напълнят, тъй като мазнините се насочват към клетките на мускулите или/и черния дроб, където започват да се натрупват. При положение, че капацитетът на мускулните или/и чернодробните клетки да съхраняват мазнини е ограничен от размерите им, то, когато тяхното количество достигне стойности значително над допустимите, с пълна сила започва да действа ефектът „липотоксичност“ (отравяне на тялото с мазнини), при който процес метаболитните странични продукти от висцералните мастни клетки се освобождават директно в кръвния поток, а черният дроб и другите органи не са в състояние да натрупват големи количества от необходимите за организма свободни мастни киселини.

По-специално, налице е нарушаване на нормалното функциониране на ендокринната система, което носи риск от трайно повишаване на нивата на холестерола, триглицеридите и хомоцистеина – рискови фактори за развитие на тежки сърдечносъдови заболявания. диабет тип 2, както и някои видове ракови заболявания.

Лекар: Направете това и ще стопите корема

Важно е да се отбележи, че излишните висцерални мазнини в областта на талията допринасят за увеличаване на инсулиновата резистентност (нечувствителност) намалява, което позволява да поддържаме по-здравословни нива на глюкозата в кръвта, но и на инсулина – хормонът, който повишава отлагането на липиди в мастната тъкан, и способства за усвояване на глюкозата по-специално в черния дроб и мускулите и нейното превръщане в гликоген. А това повишава рискът от диабетно заболяване тип 2.

Установено е, че рискът от сърдечносъдови заболявания намалява, а метаболизмът се подобрява, дори само при няколко %-но снижаване на телесното тегло.

Нещо повече, затлъстяването и наднорменото тегло водят и до частично затваряне на меките тъкани в гърлото, което затруднява дишането и води до състояние на сънна апнея и хъркане, с което се влошава качеството на нощния сън.

При това положение, повече от здравословно е да се възприеме подходящ режим на хранене, който да се съчетае с редовна физическа активност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес