Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преместете саксиите пред прозорците и хапещите насекоми ще се изпарят

17 юни 2021, 18:36 часа

В миналото нашите баби не са разчитали на специалните репеленти, предназначени за прогонване на комарите. Те не са имали възможност да си набавят онези електронни устройства, работещи с течности или таблетки и въпреки това са успявали да се справят с нашествията на хапещите насекоми.

Добрата новина е, че днес ние също разполагаме със средствата, които бабите ни са използвали преди десетки години. Истината е, че те вършат чудеса и са напълно безопасни за деца и домашни животни. Освен това са натурални и можем да ги отрием подредени на перваза на прозорците, където са част от декорацията и красят успешно домовете ни.

Да, става въпрос за няколко невероятни растения, които са най-големият враг на комарите и всички останали жужащи насекоми, от които ни сърби и не ни дават мира по време на сън.

Ето ги и растенията, с които ще прогоним завинаги хапещите насекоми:

Маточина

Маточината е позната на всеки. Това растение най-вече се използва за направата на чай, действащ успокояващо. Ароматът на билката е много деликатен и премесен с лимон. Дали обаче знаете, че именно този аромат отблъсква комарите и не им позволява да ви доближават? Побързайте да си набавите една саксия, която да поставите на прозореца.

Насекоми вредители крадат гени от растения

Котешка трева

Котешката трева е друго растение, което се справя безпроблемно с прогонването на комарите. Заслугата за това дължим на веществото непеталактон.

Босилек

Още една подправка, която е заслужила уважението на домакините. Ако си купите една саксия с растението, вие не само ще имате под ръка прясната подправка, но и ще се избавите от хапещите насекоми.

Отглеждането му не е никак трудно, а ползите – невероятни.

Няколко трика, с които да изгоним мухите

Мента

Това растение също се ползва с почит. Освен, че е страхотна за чай, ментата действа отблъскващо за комари, мравки, мухи и бълхи. Можете да потопите няколко листенца във вряла вода и да използвате получената отвара като репелент, който да впръсквате върху тялото си.

Направете това и сме сигурни, че комарите и всички останали хапещи насекоми няма да ви доближат!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес