Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помагат ли етеричните масла за лечение на симптоми на астма

27 октомври 2023, 15:11 часа

Запарването или пресоването на растенията освобождава богати на аромат масла. Тези масла съдържат миризмата и вкуса на растенията. Те често се наричат есенция на растението.

Есенциите могат да се добавят към различни продукти като парфюми, свещи и аромати за ароматерапия. Те също така понякога се добавят към храни и напитки.

От векове есенциите или етеричните масла също са били използвани като алтернативни лечения за различни медицински състояния. През последните години етеричните масла придобиха популярност като нетрадиционни лечения. Тези масла също привличат вниманието на здравната общност.

Етеричните масла излъчват есенция. Използването им се нарича ароматерапия. Етеричните масла трябва да се разреждат в носещо масло, ако се прилагат върху кожата. Етеричните масла не трябва да се поглъщат.

Извличането на есенции от растения по естествен път води до получаване на чисти, висококачествени масла. Тези масла могат да се използват по различни начини. Много хора използват етеричните масла само като продукт за ароматерапия.

Тези масла могат също да се нанасят върху кожата или да се разпръскват в съд на пара. Нежното вдишване на ароматите може да осигури ползи, които включват релаксация и облекчаване на главоболието.

Астмата е състояние, което често се влошава в моменти на тревожност. Дихателните упражнения, съчетани с ароматерапия, също могат да предложат облекчение в много случаи.

7 метода за облекчаване на астма и алергия

Някои етерични масла имат противовъзпалително действие и могат да бъдат полезни за лечение на астма при някои хора.

Повечето качествени, рецензирани проучвания изследват и анализират ексклузивно потенциала на етеричните масла като опции за ароматерапия. Етеричните масла никога не трябва да бъдат основното лечение на астма. При някои хора ароматерапията може да предизвика симптоми.

Въпреки това, няколко масла са показали потенциал като алтернативно лечение на симптомите на астма:

Карамфил

Вероятно познавате карамфила от кулинарния свят. Това цвете също произвежда етерично масло, което може да помогне за облекчаване на симптомите на астма. Етеричното масло от карамфил може да помогне за намаляване на симптоми като хрипове, болка в гърдите и затруднено дишане.

Розмарин

Екстрактът от розмарин отпуска гладките мускули на трахеята, според ранно проучване. Това води до по-спокойно дишане.

Проучване от 2018 г. показа, че розмаринът може да намали симптомите на астма при хора, които не са забелязали подобрение от традиционното лечение. Участниците в това проучване са забелязали намаляване на симптомите на астма като кашлица, отделяне на храчки и хрипове.

Мащерка

Мащерката може да намали възпалението и да поддържа здравето на белодробните клетки, според проучване върху животни от 2021 г. В това проучване животните, които са консумирали масло от мащерка, са имали по-малко симптоми на астма. Но са необходими повече изследвания, за да се установи дали мащерката има същите антиастматични ефекти при хората.

Екстрактите от мащерка са били използвани за лечение на други белодробни заболявания като кашлица и бронхит.

Как да използвате етерични масла за симптоми на астма

Най-доброто време за лечение на астма с етерично масло е между пристъпите, а не докато имате такъв или изпитвате увеличаване на симптомите.

Всичко зависи от човека, от заболяването, от това как го използвате. Въпреки това, намаляването на симптомите може да отнеме от 10 минути до седмици... опитайте всяко масло поотделно.

Ето някои инструкции, които да ви помогнат да започнете

Смесете 2 до 3 капки етерично масло в една унция базово масло. Носещите масла са неутрални масла, които разреждат етеричното масло, помагайки малко да се постигне дълъг път. Носещите масла също помагат за разпространението на аромата наоколо, така че да не е толкова вероятно да бъдете завладени от аромата.

Разстелете комбинацията от масла върху гърдите си и вдишвайте аромата за 15 до 20 минути.

Парна баня

Можете също така да обмислите използването на пара за вдишване на етерично масло.

Напълнете кофа или купа с вряща вода.

Добавете 2 до 3 капки етерично масло към водата и внимателно разбъркайте.

Поставете лицето си директно над водата, като внимавате да не докосвате горещата вода. Покрийте главата си с кърпа, така че да покрива както главата ви, така и стените на купата.

Вдишайте дълбоко за 5 до 10 минути.

Направете почивка за няколко минути и след това повторете още 2 до 3 пъти.

Въздушно диспергирани масла

Дифузор за етерично масло или овлажнител може да разпръсне концентрираното масло във въздуха. Имайте предвид, че е важно да почиствате дифузорите и овлажнителите редовно, за да избегнете образуването на мухъл.

Вана с английска сол

Ако имате голяма вана, можете също да добавите няколко капки от разреденото масло към английската сол и след това да изсипете солта в топла вана. Дишайте дълбоко, за да се насладите на ароматните предимства на етеричните масла във вашата вана.

Рискове и предупреждения

Различните хора имат различни реакции към етеричните масла, така че е важно да бъдете внимателни, когато интегрирате етеричните масла в рутината си. Въпреки че се считат за безопасни, трябва да говорите с Вашия лекар, за да сте сигурни, че нямате алергия.

Дифузорите за етерично масло могат да отделят летливи органични съединения, които могат да влошат симптомите на астма.

Етеричните масла могат да предизвикат атака. Трябва също така да сте сигурни, че добавянето на етерични масла няма да попречи на плана ви за контролиране на астмата.

Силните миризми и аромати могат да предизвикат астматичен пристъп. Ако обикновено сте чувствителни към аромати, може да откриете, че сте чувствителни и към етерични масла или ароматерапевтични лечения. Бъдете особено внимателни и незабавно спрете употребата, ако имате отрицателна реакция към етерично масло.

Ако симптомите на астмата ви се влошат, след като започнете да използвате етеричните масла, спрете незабавно. Свържете се с Вашия лекар, преди да използвате това алтернативно лечение отново.

Други лечения за симптоми на астма

Ароматерапията и етеричните масла не са лек за астма. Трябва да продължите да използвате предписаното Ви лекарство или препоръчания режим на лечение. Лечението може да включва:

Контролни лекарства

Лекарствата за контрол на астмата често са в основата на всички планове за лечение на астма. Дългосрочните лекарства, като инхалаторни кортикостероиди, осигуряват ежедневно облекчаване на много симптоми на астма. Те също помагат за намаляване на вероятността от атака.

Храни и напитки, които могат да влошат симптомите на астма

Инхалатори

Бързооблекчаващите бронходилататори могат да облекчат симптомите на астматичен пристъп за минути. Повечето хора с астма държат инхалатор със себе си през цялото време. Научете повече за спасителните инхалатори.

Използване на алтернативни терапии за предотвратяване на астматични пристъпи

Йога или дихателни упражнения също могат да помогнат за предотвратяване на респираторен дистрес, причинен от стрес или тревожност.

Здравословната диета, упражненията и обръщането на голямо внимание на цялостното ви благосъстояние също могат да осигурят ползи.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес