Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко пъти на ден трябва да измерваме кръвното си налягане

02 септември 2023, 08:33 часа

Измерването на кръвното налягане е съществен аспект от наблюдението на сърдечносъдовото здраве и предотвратяването на потенциални усложнения като хипертония и сърдечни заболявания. Честотата на измерване на кръвното налягане обаче може да варира в зависимост от индивидуалните здравни фактори, рисковите профили и медицинските препоръки.

За повечето хора без основни здравословни проблеми измерването на кръвното налягане веднъж дневно по едно и също време може да предостави ценни данни. Идеалното време за измерване често е сутрин, след събуждане и използване на тоалетната, но преди консумация на храна или лекарства. Това изходно отчитане може да помогне за установяване на дневния модел и за откриване на всякакви значителни колебания.

5 напитки, които държат кръвното налягане в здравословни граници

Лицата със съществуваща хипертония или тези, които са изложени на риск, може да имат полза от измерване на кръвното си налягане няколко пъти дневно. Здравните специалисти могат да препоръчат проверка на кръвното налягане сутрин, следобед и вечер, за да се уловят потенциалните колебания през деня. Това по-често наблюдение може да помогне на лекарите да вземат по-информирани решения относно лечението с лекарства и корекциите в начина на живот.

В случаите, когато кръвното налягане на дадено лице е добре управлявано, здравните специалисти могат да препоръчат измерването му няколко пъти седмично, особено ако лицето приема лекарства. Редовното наблюдение помага да се гарантира, че кръвното налягане остава в здравословни граници и че на всякакви промени може да се реагира своевременно.

Важно е да се отбележи, че някои фактори могат да предизвикат временни колебания в стойностите на кръвното налягане, като например стрес, физическа активност, прием на кофеин и дори самото измерване на кръвното налягане. Ето защо е от съществено значение показанията да се отчитат при постоянни условия, като се използва една и съща ръка и един и същ апарат за измерване на кръвно налягане.

Защо кръвното налягане трябва да се измерва и на двете ръце

Лицата със специфични медицински състояния, като диабет или бъбречно заболяване, могат да получат индивидуални препоръки от своите доставчици на здравни услуги. Тези лица може да се нуждаят от по-често измерване на кръвното си налягане, за да управляват ефективно уникалните си здравословни проблеми.

Честотата на измерване на кръвното налягане зависи от индивидуалното здравословно състояние, рисковите фактори и медицинските съвети. За общо наблюдение веднъж дневно е разумна препоръка за лица без специфични здравословни проблеми. Въпреки това, тези с хипертония, високи рискови фактори или основни здравословни състояния може да се наложи да измерват кръвното си налягане по-често, за да се осигури правилно управление и ранно откриване на всякакви проблеми. Винаги се консултирайте със здравен специалист, за да определите най-подходящия график за проследяване в зависимост от индивидуалните ви здравни нужди.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес