Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откажете се от тези неща и ще спестите КУП пари

18 ноември 2021, 11:35 часа

Хората рядко правим равносметка на разходите си за изминалата година. Може би сега е подходящият момент, в който да се замислите за какво най-много сте харчили пари и от какво всъщност можете да спестите в бъдеще. Сигурни сме, че ще селектирате десетки неща, в които сте инвестирали, без да има нужда. Ако все пак ви е трудно да направите една такава равносметка, ние ще ви посочим списък с нещата, от които да се откажете и да спестите средства.

Ето кои са нещата, от които можем да спестим пари и то не малко:

• Храна, която поръчваме за вкъщи;

Да, понякога наистина е досадно да мислим какво да сготвим, да губим време пред печката и котлоните, да правим заготовки и т.н. Поръчването на храна от ресторанта ни се струва по-доброто решение, но всъщност не е така. По този начин харчим много пари, които в действителност можем да спестим или да вложим в нещо по-значимо. За да не изпадате редовно в ситуации, в които се чудите какво да сготвите за вечеря, си отделете един ден в седмицата, в който да си изготвите меню и списък с продуктите, нужни за изпълнението му.

• Бутилирана вода за работа;

Макар да не ви се струва кой знае какъв разход, бутилираната вода, която всеки ден купуваме на път към работа, е харч, който можем да си спестим, ако всеки ден отделяме по-малко от минута, в която да си приготвим от дома бутилката за работа.

• Твърде често пазаруване на полуфабрикати;

Полуфабрикатите присъстват редовно на всяка една трапеза. Те наистина са вкусни, но и сами знаете, че са безкрайно нездравословни. Пържени картофки, пилешки хапки и всякакви други полу – готови храни, които категорично няма да повлияят добре на бюджета ви, тъй като са не малко скъпи.

• Козметика и тоалетни принадлежности, които не са на промоционална цена;

Често пъти правим грешката да си набавим всевъзможни тоалетни принадлежности, без да поглеждаме цената върху етикета, а тези стоки са не малко скъпи. За предпочитане е да ги купувате, когато са на промоция. Така ще спестите близо половината от парите.

Кои са най-икономичните крушки? С тях сметките ви за ток ще паднат с 20%

• Маникюр.

Всеки месец харчим между 30 – 50 лева за маникюр. Понякога дори се налага да отделим и повече средства. Не е никак трудно и сами да си го правите. Пробвайте у дома и ще се уверите, че можете да се справите и при това брилянтно.

Винаги се замисляйте за планираните разходи и се опитайте да ги съкратите, колкото е възможно. Така в края на годината ще имате една не малка сума, която да ви стои настрана за черни дни и непланирани покупки.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес