Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасно слаби: лекарите препоръчват на тези хора да напълнеят

11 март 2023, 10:22 часа

В днешно време много повече се говори за наднорменото тегло, отколкото за поднорменото. Това може би се дължи на факта, че затлъстяването е бичът на 21-ви век. 

Не бива обаче да се забравя, че и поднорменото тегло не е добро и всъщност според някои изследователи понякога може да бъде по-опасно от затлъстяването. Какви са причините за тегло под нормалното? Как да се справим с него? 

Причини за поднормено тегло

Индекс на телесна маса под 18,5 се счита за поднормено тегло (например 30-годишна жена с ръст 165 см и тегло 50 кг е с поднормено тегло), а индекс на телесна маса под 16 се счита за силно поднормено тегло. 

Причините за това могат да бъдат много. Често става въпрос за генетични фактори - почти всеки има поне един човек в приятелския си кръг, който се храни прекалено много и не наддава или дори губи тегло. 
Това може да е резултат от бърз метаболизъм, висока физическа активност или комбинация от тези фактори. Хората, които започват да се занимават активно със спорт и приемат недостатъчно калории, също са изложени на риск от поднормено тегло. 

Поднорменото тегло обаче може да бъде признак на хранително разстройство (напр. анорексия), депресия, тревожни разстройства или други психични проблеми. То е по-често срещано и при възрастни и хронично болни хора, при хора със стомашно-чревни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест или пациенти с онкологични заболявания.

Добавката, която е задължителна за пушачите и хората с наднормено тегло

Поднормено тегло - симптоми и последици за здравето 

Хората с поднормено тегло често са уморени и имат малко енергия през деня. Освен това те могат да имат ниски стойности на кръвното налягане и сърдечната честота. Те са склонни и към спадове в нивата на кръвната глюкоза, които могат да се проявят като пристъпи на бледа кожа, треперене на ръцете и прекомерно изпотяване, наред с други симптоми.
Доказано е също, че хората с поднормено тегло са по-застрашени от развитие на депресия и други психични заболявания, отколкото хората с нормално тегло.

Поднорменото тегло е особено опасно при възрастните хора, тъй като увеличава смъртността от хронични заболявания, според някои автори дори повече от затлъстяването. Освен това както наднорменото, така и поднорменото тегло насърчават развитието на сърдечносъдови заболявания като атеросклероза и сърдечни болести.

Поднормено тегло - какво да ядем, за да напълнеем здравословно?

Висококалоричната диета е основното средство за лечение на поднорменото тегло. Докато хората с наднормено тегло трябва да поддържат калориен дефицит, т.е. да приемат по-малко калории от дневните си нужди, хората с поднормено тегло трябва да правят обратното. 

За да се натрупат килограми, е необходимо да се консумират повече калории, отколкото са необходими на организма. Приема се, че за да наддадете с 0,5 кг седмично, трябва да консумирате около 3500 излишни калории, т.е. около 500 допълнителни калории на ден. 

Избирайте здравословни, висококалорични продукти

Какви храни трябва да избирате, за да наддавате безопасно на тегло? Въпросът не е толкова прост, колкото може да изглежда. 
Много хора си мислят, че единственото, което трябва да направят, е да започнат да ядат фаст фууд и нездравословни храни, които са с високо съдържание на калории. 

Въпреки че наддаването на тегло ще бъде забележимо при такава диета, тя е бедна на основни хранителни вещества и в дългосрочен план само ще задълбочи недостига на витамини и минерали. Освен това излишъкът от наситени и трансмазнини може да допринесе за развитието на атеросклероза и диабет. 

Вместо това си струва да заложите на естествени източници на здравословни, ненаситени мазнини, които са допълнително висококалорични, като ядки, фъстъчено масло, семена или нерафинирани масла. Не забравяйте и източниците на протеини като месо, яйца, мляко, бобови растения или риба.

До какво води наднорменото тегло?

Не се страхувайте да поискате помощ

Напълняването в момент, когато всички около вас отслабват, може да е предизвикателство. Някои хора изпитват някаква психическа блокада срещу увеличаването на приема на калории или просто се страхуват да не напълнеят прекалено много. 

В такава ситуация най-добрият вариант е да се консултирате с психиатър, психотерапевт и психодиетик. Това е най-добрият вариант и за хора с хранителни разстройства или депресия и други психични проблеми. Професионалистите ще помогнат да се стигне до корена на проблема и ще посочат най-добрия начин за справяне с него.

Поднормено тегло - физическа активност

Могат ли хората с поднормено тегло да правят физически упражнения? Да, но те трябва да го правят внимателно и след консултация с диетолога или лекаря си. Това е така, защото нивото на физическа активност трябва да бъде съобразено с броя на приетите през деня калории. 

За хората с поднормено тегло се препоръчват преди всичко силови тренировки за укрепване на отслабените мускули. За разлика от тях интензивните кардио упражнения, като например интервални тренировки или бягане, не се считат за подходящ избор в тази ситуация. 
Вместо това е препоръчително да се избере ходене пеша или неангажиращо колоездене, т.е. дейности с ниска и умерена интензивност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес