Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромните ползи от житото, за които често забравяме

07 март 2024, 10:44 часа

Пшеницата съдържа вещества, които потискат и предотвратяват развитието на злокачествени клетки. Този продукт изгражда силна имунна система. Продуктите на основата на пшеница помагат за възстановяване на силата след физическа активност, болест и стрес.

Най-ценната част от зърното е зародишът, той е богат на важни микроелементи и масло от зародиши, които са толкова полезни за организма.

Покълналата пшеница е по-здравословна, защото... по време на покълването нивото на витамини и антибиотици, както и стимуланти на растежа и биологично активни компоненти се увеличава няколко пъти.

Така например нивото на витамин В2 в покълналата пшеница е 10 пъти по-високо. Дори древните хора са знаели за ползите, козметичните и лечебни свойства на пшеницата.

Покълналите семена носят огромен енергиен потенциал. Добавяйки ги към храната, получаваме мощен прилив на енергия.

Тези 4 храни забавят стареенето и ускоряват метаболизма след 40 години

Ензимите, съдържащи се в кълновете, разграждат резервните протеини, мазнини и въглехидрати на тези семена, улесняват усвояването им и продължават да работят в човешкото тяло, запазвайки вътрешните му сили.

Количеството антиоксидантни витамини и микроелементи се увеличават по време на покълването десетки и стотици пъти, те са вградени в органичната система на живата растителна тъкан и работят взаимосвързано, като взаимно се подпомагат и засилват ефектите си. Тяхното усвояване не оказва неблагоприятно влияние върху човешкото здраве, което може да се наблюдава при използване на някои фармацевтични продукти.

Фибрите, съдържащи се в пшеничните зърна, стимулират чревната подвижност и предотвратяват превръщането на захарите и въглехидратите в мазнини. Пшеничните трици са ефективно средство за нормализиране на теглото (отслабване).

Пектините, които са част от пшеницата, абсорбират вредните вещества, намиращи се в червата, като по този начин намаляват гнилостните процеси и насърчават заздравяването на чревната лигавица.

Отварата от пшеница с мед перфектно възстановява силата, особено полезна е след продължителни заболявания, помага при кашлица, настинки и респираторни заболявания. Зародишът и триците съдържат максимално количество важни биологично активни вещества.

Фибрите, които тази зърнена култура съдържа, предотвратяват образуването на мастни клетки, което е изключително важно да се знае за тези, които искат да свалят излишните килограми. Вредните вещества от червата се абсорбират от пектините, които са част от пшеничните зърна, което предотвратява развитието на гнилостни процеси и заздравява чревната лигавица.

Пълнее ли се от варено жито

Как да приготвим жито, така че зърната да са вкусни и да не са преварени

Ключът към правилно свареното жито:

1.       Пшеницата не трябва да има миризма на плесен и да горчи.

2.       Пшеницата трябва да се измие обилно под течаща вода няколко пъти. При варене обемът й се удвоява, така че ако сварите 200 г сухо жито, ще получите 500-550 г варено жито.

3.       Пшеницата трябва да се напълни с вода в съотношение едно към три.

4.       За да ускорите процеса на готвене, накиснете житото в студена вода за няколко часа. Не е необходимо да го оставяте за една нощ - горният слой ще се развари, но зърната вътре ще бъдат твърди.

5.       Тъй като готвенето на жито ще отнеме много време, по-добре е да използвате тенджера с дебело дъно, в идеалния случай чугунен. Добра алтернатива на тенджерите е бавната готварска печка.

6.       Варете житото 2-3 часа на слаб огън, захлупено до готовност. Житото е готово, когато омекне и по-голямата част от зърната са се разпукали, разкривайки светлата си сърцевина. Добавете вода, ако е необходимо, защото сортовете я абсорбират по различен начин. Ако е останало, накрая се отцежда.

Охладете свареното жито и добавете всякакви съставки по ваш вкус.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес