Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

20 май 2024, 20:20 часа

Невролог д-р. Брандън Крауфорд наскоро сподели някои научни прозрения за здравето на мозъка и подобряването на когнитивните способности.

Вижте още: Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Той подчерта ползите от приготвянето на ястия с няколко специфични подправки, които могат да повлияят положително на здравето на мозъка и дори да подобрят концентрацията. Това са някои от тях.

1. Куркума

Д-р Крауфорд посочва силата на куркумата, благодарение на активното съединение, куркумин. Известен със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, куркуминът може да помогне за намаляване на възпалението и оксидативното увреждане в мозъка, фактори, често свързвани със състояния като болестта на Алцхаймер.

"Куркуминът също повишава нивото на мозъчния хормон BDNF, който увеличава растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси в мозъка" - обяснява д-р Крауфорд.

2. Джинджифил

Що се отнася до противовъзпалителните подправки, няма как да сбъркате с джинджифила.

"Известен със своите мощни противовъзпалителни свойства, джинджифилът може да подобри когнитивната функция чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес. Помага и за балансиране на невротрансмитерите, което може да подобри концентрацията" – посочва неврологът.

Вижте още: Хормонът на щастието - как да го увеличим по естествен път?

3. Канела

Ако ни се прииска нещо сладко, можем да посегнем към канелата. Според невролога канелата е повече от просто вкусна добавка към ястията – тя е мощен източник на антиоксиданти, които са от решаващо значение за защитата на нервните структури от оксидативен стрес.

"Канелата може също да регулира нивата на кръвната захар, което е от решаващо значение за поддържане на когнитивната функция и предотвратяване на невродегенеративни заболявания" - казва той.

4. Черен пипер

Черният пипер носи значителни ползи в областта на здравето на мозъка, особено в комбинация с куркума.

"Пиперинът, активното съединение в черния пипер, може да увеличи усвояването на куркумин за максимално използване на неговите хранителни свойства. Тази комбинация не само подобрява ползите от куркумина за мозъка, но също така помага за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества, косвено поддържайки когнитивното здраве", посочва д-р. Крауфорд.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес