Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещото, което експертите по храните никога не ядат или пият, докато пътуват в чужбина

29 август 2023, 07:11 часа

Когато пътувате в чужбина, вероятно имате дълъг списък с неща, които трябва да видите и да направите. Диарията, повръщането и стомашните спазми определено не са в този списък, но тези храносмилателни проблеми могат да бъдат твърде чести.

Инфекциите, пренасяни с храна, могат да ударят по всяко време. Пътуването ви излага на нови източници на храна, местни процедури за обработка на храни и различни стандарти за чистота. Това увеличава шансовете ви да влезете в контакт с инфекции или замърсители, срещу които тялото ви може да не е изградило защита.

Храните също могат да бъдат замърсени с небезопасна питейна вода или когато миенето на ръцете не е норма или не се извършва правилно.

Пътуването обаче увеличава риска от храносмилателни проблеми. Освен че не сте привикнали към храните или се сблъсквате с различни процеси на обработка на храната, джет лагът и промените в климата могат да отслабят имунната ви система.

Следващия път, когато пътувате, следвайте тези съвети, за да се предпазите от диария. Диетолозите и експертите по безопасност на храните обясняват кои храни са по-склонни да ви изложат на риск от хранителни заболявания.

Какво представлява болестта на пътника

Диарията на пътешественика е най-често срещаното заболяване, свързано с пътуване, и вие го получавате, като консумирате замърсени храни или напитки.

Бактерията E. coli е основният виновник, но пътниците могат да се разболеят и от салмонела, шигела или кампилобактер. Вируси, като астровирус, норовирус и ротавирус, също могат да бъдат виновни, както и паразитът лямблия.

Това често се случва в случаи на лошо боравене с храна, липса на канализация или замърсена питейна вода.

Диария, коремна болка, спазми, гадене, повръщане и треска са най-честите симптоми на диария на пътника. Симптомите на вирусни или бактериални инфекции обикновено се появяват в рамките на шест до 24 часа, но паразитите може да отнеме няколко седмици, за да покажат признаци.

Най-рисковите дестинации са Азия (с изключение на Япония и Южна Корея), Близкия изток, Африка, Мексико и Централна и Южна Америка.

Честото миене на ръцете със сапун и вода, особено след използване на банята и преди хранене, може да намали риска.

Храни и напитки, които да избягвате, когато пътувате в чужбина

Всъщност можете да получите хранително натравяне от всяка храна или напитка. Но някои може да са по-рискови от други, в зависимост от това къде пътувате.

Лекар: Ако страдате от диария, направете това

Мерките за безопасност, санитарните стандарти и кулинарните навици варират в различните части на света. Най-добрият ви залог е да проучите безопасността на храните и рисковете за здравето за вашата дестинация.

Но ето някои храни и напитки, които трябва да избягвате.

  • Сурова риба и месо

Суровото месо и морските дарове са „голямо не-не“. Не можем да разберем откъде са дошли, колко време са били навън и как са се справяли с тях.

Редки пържоли, тартар, суши, севиче или сурови морски дарове, или неадекватно приготвено месо, риба или морски дарове могат да увеличат риска от консумация на бактерии, паразити или вируси.

  • Пресни плодове и зеленчуци

Пресни плодове и зеленчуци, които изглежда са престояли известно време, могат да привлекат микроби, които могат да ви разболеят. Изберете сготвени продукти, когато можете, което ще гарантира, че те достигат достатъчно високи температури, за да убият патогените.

Ако ще ядете пресни плодове и зеленчуци, те са най-безопасни, когато се измият с питейна вода и се обелят от човека, който ги яде.

Също така избирайте плодове и зеленчуци с дебела кора - като банани, портокали или авокадо, които могат да бъдат обелени. Обелете ги сами, за да намалите възможността да ядете патогени.

  • Млечни продукти

Пастьоризираното мляко и млечните продукти от запечатани контейнери обикновено са безопасни за консумация. Но непастьоризираните продукти, включително сирене, кисело мляко или сладолед, са по-склонни да съдържат опасни микроби, като листерия, салмонела или Е. coli. Също така е добра идея да избягвате млечни продукти, които са били съхранявани на стайна температура или са били оставени, като сметана за кафе.

  • Вода от чешмата

Замърсената вода е голяма причина за диарията на пътниците. Тъй като патогените не се виждат с просто око, трудно е да се каже дали водата е безопасна за пиене.

Всеки път, когато не сте сигурни в безопасността на водата, пийте фабрично затворена бутилирана вода и отстранете леда от напитките си. Можете също така да кипнете вода за поне минута.

Внимавайте да не поглъщате вода под душа, ако посещавате място, където водата не е безопасна за пиене, и използвайте бутилирана вода, за да миете зъбите си.

Диария на пътуващите - какви са причините и как да се предпазите от това неприятно състояние

  • Някои видове улична храна

Вземането на проби от храна от улични търговци е забавен начин да опитате местна кухня, но някои може да не се придържат към същите практики за безопасност, като миене на ръце и проверка на температурата на храната като ресторантите. Винаги е най-добре да избягвате храни и напитки, които изглеждат престояли известно време. Елементите, които идват директно от скара, например, които са горещи и сготвени, вероятно са по-безопасни.

Какво става, ако се разболеете по време на пътуване

Ако, въпреки вашите усилия, все пак получите случай диария, това обикновено не е сериозно. Но може да продължи няколко дни или седмица (по-дълго, ако е причинено от паразит), проваляйки пътуването ви. Ето няколко съвета как да се грижите за себе си, ако това се случи:

  • Останете хидратирани

Диарията и повръщането могат да дехидратират, така че пийте много бутилирана вода или други безопасни течности.

  • Вземете лекарство без рецепта

Средствата против диария или лекарства против гадене, помагат за облекчаване на симптомите. Първо обаче говорете със здравен експерт, особено ако приемате други лекарства.

  • Отидете на лекар

Ако симптомите ви не изчезват, те са тежки или също имате треска, кървави изпражнения или дехидратация, потърсете медицинска помощ. Обадете се на вашия лекар, когато се приберете у дома, ако все още имате симптоми или ако имате основно медицинско състояние.

Никой не иска да се разболее, докато пътува, разбира се. Но не забравяйте, че заболяването, причинено от храна, може да се случи навсякъде.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес