Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е за вярване колко са полезни тиквените семки

12 януари 2024, 11:22 часа

Тиквените семки предлагат широк спектър от ползи за здравето. Тези малки, плоски, зелени семена са богати на основни хранителни вещества и съединения, които допринасят за цялостното благосъстояние.

Едно от забележителните предимства на тиквените семки е техният хранителен профил. Те са чудесен източник на протеини, здравословни мазнини и фибри. Това ги прави отлично допълнение към балансираната диета, особено за хора, които искат да увеличат приема си на протеини, без да разчитат на животински продукти. Високото съдържание на фибри също така подпомага здравето на храносмилателната система и може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.

За какво са толкова полезни тиквените семки? Всеки трябва да знае това!

Тиквените семки са източник на витамини и минерали. Особено богати са на магнезий, който е от решаващо значение за различни телесни функции, включително мускулната и нервната функция, регулирането на кръвната захар и здравето на костите. Освен това тези семена съдържат цинк, който подпомага имунната функция и заздравяването на рани. Наличието на антиоксиданти, като витамин Е и каротеноиди, помага в борбата с оксидативния стрес и може да допринесе за намаляване на риска от хронични заболявания.

Консумацията на тиквени семки може да подпомогне здравето на сърцето. Семената съдържат фитостероли - съединения, които се свързват с по-ниски нива на LDL (лошия) холестерол. Освен това съдържанието на магнезий в тиквените семки играе роля в поддържането на здрава сърдечносъдова система, като регулира кръвното налягане и подпомага правилното функциониране на сърцето.

Тези семена се свързват с подобряване на здравето на простатата при мъжете. Тиквените семки съдържат съединения като фитостероли и цинк, които могат да помогнат за намаляване на риска от доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП) - състояние, характеризиращо се с увеличена простата.

Тиквените семки са естествен източник на триптофан - аминокиселина, която е прекурсор на серотонина. Серотонинът е невротрансмитер, който допринася за положителното настроение и помага за регулирането на съня. Следователно включването на тиквени семки в диетата ви може да има положително въздействие върху настроението и качеството на съня.

Тиквените семки обострят това заболяване

В допълнение към ползите за вътрешното здраве, тиквените семки са възхвалявани и заради въздействието им върху здравето на кожата. Наличието на антиоксиданти, заедно с есенциални мастни киселини, може да допринесе за по-здрава кожа, като намали възпаленията и насърчи производството на колаген.

Тиквените семки са не само вкусна и универсална закуска, но и хранителна храна с много хранителни вещества, която предлага множество ползи за здравето. Тези малки семки са ценно допълнение към всяка добре балансирана диета - от подкрепа за здравето на сърцето и укрепване на имунната система до насърчаване на по-добър сън и здраве на кожата. Независимо дали се консумират самостоятелно, добавени към салати или включени в различни ястия, тиквените семки са вкусен и хранителен начин за подобряване на цялостното благосъстояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес