Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете ТОВА и колорадският бръмбар няма да доближи градината ви

02 юни 2021, 11:49 часа

Колорадският бръмбар е най-големият кошмар за всеки градинар. Сигурни сме, че ако се занимавате с отглеждането на плодове и зеленчуци и сами обработвате градината си, то поне веднъж сте ставали свидетел на този вид вредители и изпитвате ненавист към тях и нашествията им.

Предлагат се множество химични препарати, чието действие е свързано с прогонването на бръмбарите и унищожаването им. Напоследък обаче става ясно, че те не са толкова ефикасни, колкото е нужно.

Това се дължи основно на бързата адаптация на насекомите към химичните препарати. В един момент те спират да им действат и отново ги забелязваме сред растенията в градината.

Най-ефикасните методи за прогонване на колорадски бръмбари, в които не присъстват отрови:

• Пепел

Ако сте решили да засадите картофи във вашата градина, предлагаме ви да направите малка дупка около тях, в която да поставите щипка пепел. Това ще спомогне на грудките да се развиват и ще прогони бръмбарите от градината.

Пробвайте това и ще забравите за най-опасните вредители по зеленчуците

Може да приготвите и разтвор, който включва килограм пепел и 10 литра вода. Нужно е да оставите двете съставки да се накисват в продължение на 2 – 3 дни. С тази течност напръскайте листата. Правете го периодично, дори може да се ползва като метод за превенция.

• Бял оман

Още един разтвор, от който няма да се разочаровате. Смесете 150 грама сушени корени от бял оман с литър вряща вода. Оставете един ден, в който да се накисват и след това прецедете. С получения натурален препарат унищожете и последния колорадски бръмбар, който безочливо се разхожда между растенията.

Миризливките вредят на доматите – как да се отървем от тях?

• Етерични масла

Съществуват няколко миризми, които отблъскват вредителите. Става въпрос основно за маслата от мента, лавандула, анасон, копър. Използвайте ги като добавка към гореспоменатите методи или направете с тях разтвор.

Помнете, че впръскванията с тези безвредни „отрови” трябва да се изпълнява минимум три пъти в сезона. Така не само ще прогоните колорадските нашественици, но и няма да им позволите да доближат вашата градина!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес