Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-лесният начин да си изсушим грозде за СТАФИДИ

20 октомври 2021, 15:26 часа

Стафидите са не само вкусни, но и полезни. Разбира се, ако имате възможност да похапвате домашно производство, това би било страхотно. Истината е, че добиването на сушено грозде не е никак сложна задача, макар повечето домакини да твърдят точно обратното.

Днес ще споделим с вас как най-лесно можете да изсушите гроздето за стафиди и крайният резултат да е перфектен.

Защо трябва да накисвате бадеми, орехи и стафиди

Как сами да си произведем стафиди

За да се сдобиете с вкусни и трайни стафиди, много зависи от това какъв сорт грозде ще ползвате, каква е неговата големина и захарност. Преди да стартирате с каквото й да е било, направете си труда да изберете висококачествен плод, от който да си набавите вкусни стафиди.

Много е важно да изберете грозде, в което няма семки. Без значение дали става въпрос за бяло, розово, червено, добре е в плодчетата да липсват тези твърди частици.

Няколко са начините, които позволяват сами да си произведете стафиди. Най-разпространен и най-стар от всички е сушенето на грозде на слънце.

Почти не е нужно да правите кой знае какво. От вас се изисква да измиете гроздето и да премахнете наранените зърна. По-големите и гъсти чепки се разделят на няколко части, така че зърната да могат да съхнат по-лесно и бързо.

Подготвените вече чепки се подреждат върху вестници и се оставят на слънчева повърхност. През два дни чепките се обръщат, така че процесът по съхнене да е равномерен.

Някои хора предпочитат предварително да обработят гроздовете, защото смятат, че така стафидите са много по-вкусни. Те приготвят разтвор, в който включват захар и вода. Обикновено на 10 литра вода се добавят 300 грама захар.

Тази смес се остава да заври. Докато е още гореща, плодовете се потапят в нея и веднага след това се вадят и отмиват с чиста и студена вода.

След това отново се прави същата процедура. Подреждат се върху вестници, остават се на слънце и се обръщат на всеки два дни.

Ако изберете да потопите зърната в сладкия разтвор, ще си съкратите двойно, а дори и тройно времето за приготвянето на стафидите.

За да проверите дали стафидите са готови, притеснете ги с пръсти. Ако от тях не излиза влага, то значи вече можете да ги преместите в хартиен плик или в буркан, който се затваря добре.

Ето, че не е никак трудно. Опитайте и цяла зима ще имате вкусни стафиди, които да включвате в най-разнообразни сладкиши, здравословни закуски и всякакви други рецепти.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес