Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На коя ръка е по-точно да се измери кръвното налягане?

29 май 2024, 08:08 часа

Определянето на най-точната ръка за измерване на кръвното налягане е въпрос на научно изследване и клинична практика. Традиционният подход към измерването на кръвното налягане включва поставяне на маншета на лявата ръка, като се следва конвенцията, която предполага, че сърцето се намира малко вляво от средната линия на тялото. Последните проучвания и развиващото се медицинско разбиране обаче сочат, че точността може да варира в зависимост от фактори като индивидуалната анатомия, медицинските състояния и дори използваното за измерването оборудване.

В миналото лявата ръка е била предпочитана за измерване на кръвното налягане поради близостта ѝ до сърцето. Предположението е, че измерването от това място осигурява по-пряка оценка на налягането, упражнявано от сърдечните съкращения върху артериалните стени. Този подход е широко приет и възприет в медицинската практика, като представлява основата за рутинно наблюдение на кръвното налягане по време на клинични прегледи и изследвания.

Правилно мерене на кръвно – какви грешки се допускат най-често?

Въпреки това новите данни оспорват схващането, че лявата ръка е универсално по-добра за измерване на кръвното налягане. Проучванията показват, че между лявата и дясната ръка може да има значителни разлики в показанията на кръвното налягане. Фактори като артериална твърдост, анатомични вариации и наличие на определени медицински състояния могат да повлияят на тези разлики. При някои хора кръвното налягане може да е по-високо в едната ръка в сравнение с другата, което води до потенциални разминавания в точността на измерването.

Точността на измерването на кръвното налягане се определя не само от избраната ръка, но и от техниката, използвана по време на процедурата. Правилното поставяне на маншета, изборът на подходящ размер на маншета, позиционирането на пациента и стандартизираните протоколи за измерване са съществени фактори, които допринасят за надеждното отчитане на кръвното налягане. Неспазването на тези принципи може да доведе до грешки и да компрометира точността на резултатите, независимо от избраната ръка.

Как да се мери кръвното налягане

В клиничната практика доставчиците на здравни услуги все повече признават важността на оценката на кръвното налягане в двете ръце, особено при пациенти с хипертония или рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Този подход, известен като двустранно измерване на кръвното налягане, позволява по-цялостна оценка на съдовото здраве и може да помогне за идентифициране на потенциални несъответствия между ръцете, които могат да показват основни съдови проблеми или сърдечносъдова патология.

Освен това напредъкът в технологиите доведе до разработването на автоматични устройства за измерване на кръвното налягане, които предлагат удобни и точни измервания, независимо от разположението на ръката. Тези устройства използват осцилометрични или аускултаторни методи за определяне на кръвното налягане и са проектирани да се адаптират към промените в положението на ръката и поставянето на маншета, като по този начин повишават надеждността и последователността на измерването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес