Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

28 април 2024, 06:00 часа

"Мързеливото око" или амблиопия е много често срещан проблем със зрението. Това обаче може да е и признак на сериозни здравословни проблеми като диабет, болест на Паркинсон и сърдечни заболявания.

Вижте още: Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия 

Както съобщава Nottingham Post, нови изследвания показват, че амблиопията може да бъде причина не само за проблеми със зрението, но и знак за много по-опасни здравословни проблеми.

Въпреки че е известна като "лениво око", амблиопията понякога е индикатор за тревожни състояния, които изискват незабавно внимание. Експерти от Oakley подчертават значението на редовните прегледи на зрението от оптометристи или офталмолози за ефективна диагностика и лечение на амблиопия.

Между другото, това състояние засяга милиони хора по света и преди това се характеризираше като естетически проблем и общ проблем, свързан със зрението, което засягаше само така наречената яснота на зрението въпреки коригиращите стъкла. Но нови изследвания разкриват друга връзка между амблиопията и широк спектър от хронични заболявания и състояния, което изисква цялостна оценка, за да се разкрие основната причина за състоянието.

А именно, открита е връзка с неврологични разстройства като болестта на Паркинсон и множествена склероза, което показва отслабена невронна сигнализация.

Вижте още: 3 лесни начина да спрете нощното уриниране

Също така е установено, че е свързано със сърдечно-съдови заболявания, като хипертония и метаболитни нарушения, които включват главно различни възпаления и диабет. Освен това има вероятност амблиопията да засегне щитовидната жлеза.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес