Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

13 май 2024, 17:22 часа

Содата бикарбонат е уникално средство. Може да се използва за почистване на тенджери, да се добавя към печива, да се използва за лечение на киселини и възпалено гърло. Но е важно да не се увличате. Научихме от експерти в какви случаи содата е полезна и кога може да бъде вредна.

Сода за хляб при киселини: възможно ли е или не?

Содата за хляб е алкално съединение, което може да елиминира излишната киселинност, например в стомаха и да намали дискомфорта от киселини.

Въпреки това, нито един лекар няма да препоръча сода като лекарство за киселини, тъй като киселините са проява на заболявания на стомашно-чревния тракт, които изискват комплексно лечение.

Ето как действа содата за хляб при киселини. Ние гасим киселината в стомаха с алкали, а незначителният ефект на продукта продължава не повече от няколко часа. И тогава тялото увеличава производството на солна киселина, за да върне киселинната среда. В този процес се освобождава въглероден диоксид, който предизвиква киселини и подуване на корема с нова сила.

Екперт разкри скритите ползи от содата за хляб

За кого е противопоказна содата бикарбонат?

Според експерта концентрираните разтвори на сода могат да раздразнят лигавицата и да причинят сериозни увреждания, ако се използват неправилно.

Содата може да предизвика дразнене на лигавицата на устата, стомаха и червата, ако се консумира прекомерно, което в дългосрочен план увеличава риска от развитие на рак.. Затова определено не бива да прекалявате със содата. Особено важно е да се избягва употребата на сода за хляб при бременни жени, деца, възрастни хора и хора с остра болка.

Пациентите с бъбречни, чернодробни и сърдечни заболявания, както и тези, на които се препоръчва диета с ниско съдържание на сол, трябва временно да ограничат употребата на сода.

Приемливо е да използвате сода за хляб за изплакване на устата и гърлото. Има изследвания, които потвърждават ползите от слабия соден разтвор за поддържане на устната хигиена и лечение на леки язви по лигавицата. Такава смес обаче няма особени предимства пред закупените от магазина води за уста.

Според лекар разтвор на сода с добавена сол помага за облекчаване на болките в гърлото при настинки. За да приготвите такъв разтвор, ще трябва да смесите четвърт чаена лъжичка сода за хляб и 2-3 щипки сол в чаша топла вода.

С тази смес се прави гаргара 3-4 пъти на ден, но в никакъв случай не се поглъща.

5 начина да използвате сода бикарбонат в ежедневието, за които не сте знаели

Широко разпространено е мнението, че содата за хляб е отлично средство за миене на зъби, на коса, грижа за кожата и дори за борба с туморните клетки.

Всичко това са добре известни митове. Замяната на пастата за зъби със сода неизбежно ще доведе до изтъняване на зъбния емайл, ще увеличи чувствителността на зъбите и дори може да промени цвета на емайла в по-тъмен.

Содата също няма да излекува рака.

Учените нямат доказателства, че тя спира растежа на туморните клетки. Подобни изследвания никога не са провеждани върху живи хора.

Содата за хляб може да намали действието на някои лекарства: аспирин, антибиотици, лекарства за аритмия, противогъбични средства и хормони.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес