Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли диетата и упражненията да обърнат преддиабетното състояние?

22 юли 2023, 11:30 часа

Преддиабетът е здравословно състояние, при което нивата на глюкоза в кръвта са по-високи от нормалните, но все още не са достигнали диабетната граница. Ако не се вземат мерки, то служи като важен предупредителен знак за потенциално развитие на диабет тип 2. За щастие, промените в начина на живот, особено тези, насочени към диетата и физическите упражнения, обещават да обърнат преддиабета и да предотвратят прогресирането му до пълноценен диабет.

Диетата играе ключова роля в лечението на предиабета. Една от основните цели е да се постигне и поддържа здравословно тегло. Хората с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на по-висок риск от развитие на диабет и свалянето на излишните килограми е ключова стъпка в борбата с предиабета. От съществено значение е балансираното хранене, богато на пълноценни храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Намаляването на приема на сладки и силно преработени храни е също толкова важно. Вместо това акцентирането върху храни, богати на фибри, спомага за регулиране на нивата на кръвната захар и насърчава чувството за ситост, което може да подпомогне управлението на теглото.

Управлението на въглехидратите е друг жизненоважен аспект на диетата при преддиабет. Въглехидратите влияят пряко върху нивата на кръвната захар, така че изборът на правилните видове и следенето на порциите са от решаващо значение. Сложните въглехидрати, като тези, които се съдържат в пълнозърнестите храни и бобовите растения, освобождават енергия постепенно, като предотвратяват внезапни скокове в нивата на кръвната глюкоза. Съчетаването на въглехидратите с протеини и мазнини също може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар след хранене.

Упражненията допълват промените в хранителния режим в борбата с предиабета. Редовната физическа активност повишава чувствителността на организма към инсулина - хормонът, отговорен за пренасянето на глюкозата в клетките. Това означава, че клетките могат по-добре да използват глюкозата, като намаляват натрупването ѝ в кръвта. Стремете се към комбинация от аеробни упражнения, като бързо ходене, бягане или колоездене, и силови тренировки за увеличаване на мускулната маса и допълнително подобряване на инсулиновата чувствителност.

Лекар: Този дефицит води до диабет

Последователността е от ключово значение, когато става въпрос за промяна на начина на живот при преддиабет. Малките, устойчиви промени с течение на времето е по-вероятно да дадат трайни резултати. В допълнение към диетата и физическите упражнения, управлението на стреса и адекватният сън играят поддържаща роля в справянето с предиабета. Хроничният стрес може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар, докато недоспиването може да повлияе негативно на инсулиновата чувствителност.

От съществено значение е хората с предиабет да следят редовно нивата на кръвната си захар и да работят в тясно сътрудничество със здравните специалисти, за да проследяват напредъка си. В някои случаи могат да бъдат предписани медикаменти, които да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар, но промените в начина на живот трябва да останат в основата на плана за лечение.

Преддиабетът може да бъде обратимо състояние при правилен подход. Балансираният хранителен режим с акцент върху контрола на теглото и въглехидратите, съчетан с редовна физическа активност, може значително да подобри инсулиновата чувствителност и да обърне преддиабета. Освен това възприемането на холистичен подход чрез управление на стреса и приоритизиране на достатъчния сън допринася за цялостното благосъстояние и за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. Ако подозирате, че може да имате предиабет или сте изложени на риск, консултирайте се със здравен специалист, за да разработите индивидуален план за вашите нужди и обстоятелства.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес