Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

17 май 2024, 10:22 часа

Внезапно появилият се на клепача мехур може сериозно да уплаши всеки човек. Особено когато причините и последствията от появата му са неизвестни, сред които може да има както алергична реакция към некачествена козметика, така и херпесен вирус. Нека поговорим за заболяванията, които водят до появата на мехурчета.

Защо се появява мехурче на окото?

Подобна неприятна изненада може да бъде едва забележима или, напротив, да причини дискомфорт и дори да ограничи зрителното поле. Защо се появява? Има няколко причини:

- Алергична реакция. Нискокачествената козметика, кремовете за очи с излишни масла могат да провокират появата на една или повече червени или воднисти пъпки на окото. Обикновено те преминават от само себе си след отмяната на тези средства.

На какво се дължи потрепването на клепачите?

- Простудни заболявания. Познатият от детството "ечемик" също започва с образуването на болезнено червено възелче.

- Хормонални сривове в организма и като следствие - неправилна работа на мастните жлези. В резултат на това на окото се появява прозрачно мехурче - Моллова киста. Често не носи дискомфорт и негативни последици, но понякога се разраства и влошава зрителния ъгъл. В такива случаи офталмологът може да препоръча хирургично отстраняване.

- Херпес. Този вирус, проникнал веднъж в организма, остава за цял живот и напомня за себе си след настинка или стресови ситуации с воднисти сърбящи мехурчета.

- Човешки папиломен вирус. Той предизвиква появата на конусовидни образувания по тялото, които могат да се появят и на клепача.

Самото мехурче не е самостоятелно заболяване, а симптом. Лекарят предписва общо лечение въз основа на факторите, които са предизвикали патологията.

Какво да направите, ако долният ви клепач е подут и възпален?

Мехурче върху клепача на окото: как да се борим?

Ако забележите появата на мехурче върху клепача, си струва да посетите офталмолог. Обикновено диагнозата става ясна още след първия преглед от лекаря. Ако мехурчето (или мехурчетата) е с алергичен произход, ще бъдете посъветвани да преразгледате козметичните продукти или кремове за почистване и грижа. В случай на пренебрегвани алергии се използват антихистамини и мехлеми.

За лечение на "ечемик", чието медицинско наименование е гордеолум, се препоръчват топли компреси или противовъзпалителни мехлеми с антибиотик.

В повечето случаи появата на мехурчета по клепачите не е толкова страшна, колкото може да изглежда. Основното нещо е да посетите лекаря навреме и да започнете подходящо лечение.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес