Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медицината дава отговор: Полезно ли е ежедневното използване на дезодорант?

28 юли 2024, 20:34 часа

Според проучване, проведено от Perspirex, 63 процента от жените заявяват, че изпотяването е най-неприятният проблем, с който се сблъскват, а дезодорантите решават проблема.

Лекарите откриха, че повечето хора използват дезодоранта неправилно, а д-р Дон Харпър посочва четири често срещани грешки при нанасянето на дезодорант.

Вижте още: Колко бързо може да се повиши температурата в кола до 47 градуса?

Дезодорант срещу изпотяване

Има важна разлика между антиперспирантите и дезодорантите, която много хора не знаят и която значително влияе върху потискането на неприятните миризми, причинени от изпотяване.

"Антиперспирантите са създадени, за да предотвратят изпотяването, докато дезодорантите се използват за маскиране на миризмата. Интересното е, че свежата пот няма миризма. Миризмата се създава, когато бактериите по кожата разграждат потта. Всеки, който осъзнава миризмата на тялото, трябва да използва душ с балансирано pH гел като парфюмирани продукти може да промени pH на кожата, което я прави по-добра среда за растеж на бактерии, което от своя страна може да влоши проблема." — изтъкна д-р Харпър.

Не го използвайте всеки ден

Въпреки че това може да е немислимо при високи температури, когато изпотяването е често, д-р Харпър съветва, че не е добра идея да използвате дезодорант всеки ден.

"Напръскайте два пъти нагоре и два пъти надолу, докато нанасяте дезодоранта върху всяка подмишница. Трябва да правите това само веднъж или два пъти седмично", съветва д-р Харпър.

Освен това лекарят спомена още две неща, на които трябва да обърнете внимание следващия път, когато решите да се нанесете с дезодорант.

Вижте още: Няма да повярвате: Това са най-лоши напитки за здравето ви

Тъй като мократа кожа не попива добре, препоръчително е да нанесете дезодорант върху суха кожа. Нанесете го през нощта и го оставете върху кожата през нощта, за да издържи по-дълго. Важно е да измиете подмишниците си сутрин“, съветва д-р. Харпър.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес