Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари: Не правете това преди кръвни изследвания, променят резултатите 

13 март 2023, 19:00 часа

Правилната подготовка за лабораторните кръвни изследвания е от ключово значение за получаването на надежден резултат. Най-много съмнения възникват, когато ви насочат за кръвен тест на гладно. Какво точно означава това? 

Обясняваме кои са факторите, които допринасят резултатите да се окажат ненадеждни. Редовните кръвни изследвания ни позволяват да следим в реално време състоянието на организма ни, което е предпоставка за по-бърза диагноза и започване на подходящо лечение под ръководството на специалист.

Пакетът от най-често извършвани тестове, към които е необходимо да се подходи на гладно, включва: 

-    определяне на глюкозата;
-    проверка на холестерола;
-    урея;
-    креатинин;
-    пикочна киселина;
-    пролактин;
-    белтък;
-    желязо;
-    калий;
-    витамин В12.

Какво означава на гладно?

Чудите се колко време не можете да ядете преди кръвен тест? Подготовката за тест изисква интервал от 10 до 12 часа между храненията. Късната вечеря или закуските, похапнати за вечерния филм, са изключени, ако сутринта отивате в кабинета за вземане на кръв. Изследванията на гладно е най-добре да се извършват между седем и десет часа сутринта.

Консумацията на подсладен чай и кафе също не е препоръчителна по това време. Напитките като цяло трябва да бъдат ограничени. Въпреки това сутрин преди изследването е препоръчително да се изпие малко количество (максимум половин чаша) преварена или негазирана минерална вода. 

Прекомерната дехидратация може да доведе до проблеми при въвеждането на иглата във вената и вземането на пробата. Имайте това предвид, особено в горещите дни.

Колко часа да не ядете, ако ви предстои КРЪВНО изследване

Какво не трябва да ядем преди кръвен тест?

В рамките на една до две седмици преди теста не трябва да правите драстични промени в диетата си. Въпреки това в деня преди теста е по-добре да избягвате мазните, несмилаеми храни. Особено внимание трябва да менюто на вечеря, която трябва да бъде последното и лесно смилаемо хранене преди да отидете в лабораторията за вземане на кръв.

Кръвни изследвания и лекарства, приемани редовно

Ако се борите с хронично заболяване, консултирайте се с Вашия лекар за дозата и честотата на прием на Вашите лекарства. Обикновено е препоръчително да не ги приемате преди сутрешния кръвен тест на гладно и да го направите след като пробата е била взета в лабораторията. Все пак оставете окончателното решение на вашия специалист. Същото се отнася и за хранителните добавки и билките.

Какво количество алкохол не е позволено преди кръвния тест?

Както лесно можете да се досетите, тези видове стимуланти няма да се отразят благоприятно на надеждността на теста. 

Алкохолът не трябва да се приема в каквото и да е количество 24 часа преди планираното посещение в медицинското заведение. Ако сте се увлекли твърде много на парти и сте консумирали много повече от чаша вино, трябва да изчакате 48 часа, преди да се явите за кръвен тест.
Алкохолът е фактор, който временно повишава нивата на еритроцитите. Освен това той може да доведе до бързи колебания на захарта. Той също така пречи на диагностицирането на хормоните, проверявани за рак на черния дроб и застой на жлъчката.

Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания?

Колко време преди кръвното изследване човек не може да пуши?

Най-добре е да сведете употребата си до минимум в деня преди това. Важно правило е да се въздържате от пушене един час преди кръвния тест. Ако тестът се прави сутрин, опитайте се да се въздържате напълно от "пушене", като си позволите да го направите едва след приключване на процедурата.

Физическа активност преди кръвни изследвания

От една страна, непрекъснато чувате, че спортът е здраве. И за това има основателна причина - редовните физически упражнения са полезни за всички органи и помагат да запазите добрата си форма за години напред. 

Въпреки това 48 часа преди теста избягвайте прекомерното натоварване. Интензивните тренировки във фитнеса или преместването на тежки мебели се отразяват неблагоприятно на надеждността на резултатите от теста. 

Повишената активност очевидно може да понижи нивата на глюкозата, триглицеридите и холестерола и да повиши нивата на хормоните, протеините и пикочната киселина. Също така не забравяйте да почивате 15 минути непосредствено преди самия тест. Бързото ходене и задъханото влизане в стаята за процедури няма да завърши с получаването на надеждни стойности за изследваните параметри.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес