Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте този екстракт за железен имунитет

24 април 2023, 12:44 часа

Много от нас са наясно със свойствата на алое вера за грижа за кожата. То е естествено средство, което успокоява раздразнената кожа и значително подобрява външния ѝ вид. Сокът от алое вера си струва да се използва и във вътрешността на тялото. Той може да ви помогне да се справите със запек, забавен метаболизъм и киселини. Какви други ефекти могат да се очакват от редовната му употреба? Има ли някакви противопоказания? Убедете се сами, че алое вера е наистина уникално растение.

Как да започнем да пием сок от алое вера?

В аптеките и билковите магазини ще намерите многобройни препарати, които използват потенциала на това характерно растение, но е добре да знаете, че сок от алое вера може да си приготвите и сами. 
Това е растение, което можете успешно да отглеждате в саксия у дома без особени затруднения.

Все пак трябва да се помни, че когато приготвяте сами отварата, пулпата трябва да се подбира от листа, които са на възраст поне две години, но не повече от пет години. Тъй като алое вера е сукулент, препоръчително е да се въздържате от поливане на растението в продължение на две седмици преди приготвянето на напитката. Това ще му позволи да натрупа най-ценните вещества в месестите си листа.

Лечебната сила на алое вера: Използвайте с повишено внимание

Въпреки че лечебните свойства на растението са известни от векове и звучат изключително обещаващо, напитката от алое вера трябва да се използва с повишено внимание. Ако използвате продукт, закупен от аптека, стриктно спазвайте инструкциите на производителя, включени в листовката. Ако започвате лечение самостоятелно, не се хвърляйте веднага в дълбокото. 

За начало се препоръчва да се приемат малки количества под формата на една супена лъжица, приета един час преди хранене. С течение на времето можете да достигнете максимална доза от 50 ml.
Какъв е вкусът на сока от алое вера? Той се характеризира със силно осезаема горчивина. По тази причина се препоръчва да се комбинира с малко мед или цитрусов сок, например от лимон или грейпфрут. 

Алое вера е ИДЕАЛНИЯТ начин за стимулиране на растежа на косата! Ето защо

Алое вера за имунитет

Сега, след като знаем как да го използваме, е време да разгледаме свойствата на алое вера и въздействието му върху организма. Вярно е, че то не трябва да се третира като заместител на разнообразното и правилно балансирано хранене, но сокът от алое вера ще се окаже наш верен съюзник в борбата за силен имунитет. 

Всичко това благодарение на многобройните му витамини и минерали. Редовната му консумация увеличава броя на антителата и лимфоцитите в кръвта. Преди всичко той помага за предотвратяване на инфекциите на горните дихателни пътища, което не бива да се забравя през месеците, когато сме особено податливи на този вид заболявания.

Алое вера за сънливо тяло и храносмилателни проблеми

Гъстият сок от алое вера има защитен ефект върху чревната флора, затова се препоръчва за хора, отслабени от антибиотична терапия, но не само! 

Той подпомага усвояването на хранителните вещества от храната, има противовъзпалителни свойства и облекчава дискомфорта при ерозии и язви на храносмилателния тракт. Помага да се отървете от запека, така че този неприятен проблем се решава по-бързо и естествено. Сокът от алое вера също така ускорява метаболизма, така че всички хора на редукционна диета трябва да се сприятелят с него.

Алое вера за красота: Използвайте не само външно

Въпреки че алое вера се използва в много кремове и лосиони, се препоръчва да се използва и външно за грижа за кожата. То ще ви помогне да потиснете процеса на стареене на кожата, както и да я регенерирате, изгладите и възстановите младежкия ѝ блясък. Сокът от алое вера е домашно средство за красива усмивка и освежен дъх. Той може да се използва като антибактериална вода за уста, за да се намали натрупването на зъбен камък и плака.

Алое вера: Как да се грижим за това растение и от какво може да страда?

За какво още действа пиенето на алое вера?

То има много благоприятен ефект върху претоварения черен дроб, така че си струва да имате под ръка напитка от алое вера по време на празничните периоди, когато ядем много повече, отколкото всеки ден. Не липсват и поводи да се отдадем на алкохолни напитки в такива моменти, а не може да се отрече, че всяко такова събитие е доста голямо предизвикателство за черния дроб.

Алое вера ще бъде оценено от тези, които се интересуват от естествените методи за обезкисляване на организма и възстановяване на киселинно-алкалния баланс. То понижава нивата на кръвната захар, така че е полезно в борбата с диабет тип 2 и инсулиновата резистентност. Подпомага и борбата с прекомерно високия холестерол. Все пак трябва да се помни, че въвеждането на каквото и да е естествено лечение в такива случаи трябва да се консултира с лекар.

Противопоказания

Списъкът с ползи изглежда безкраен, но не всеки може да се наслаждава на свойствата на алое вера без ограничения. Както споменахме, не трябва да се приемат прекомерни дози наведнъж и най-добре е да се обърнете направо към вашия лекар, ако имате някакви съмнения. 
Освен това бременните и кърмещите жени трябва да внимават с алое вера. То може да има отрицателен ефект върху хора, страдащи от бъбречни нарушения и хемороидална болест. Сокът не трябва да се дава и на деца под 12-годишна възраст.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес