Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-вредните храни за мозъка?

04 октомври 2023, 16:33 часа

Мозъкът е най-важният орган в нашия организъм. Ето защо е необходима здравословна диета, за да се поддържа в оптимално състояние.

Д-р Родриго Фрейташ обаче разяснява следния проблем. 

Неприятното е, че определени храни оказват негативно въздействие спрямо този сложен орган.

Подсладени напитки

Изследване, публикувано от асоциацията „Алцхаймер и деменция“, демонстрира, че хората, консумиращи често сладки безалкохолни напитки, рискуват да пострадат от проблеми с паметта. Те са три пъти по-склонни към инсулт и деменция.

Прости въглехидрати

Простите въглехидрати представляват захари и интензивно преработени зърнени храни от рода на бял хляб, ориз, бисквити и други храни, произведени от бяло брашно. Тези въглехидрати притежават висок гликемичен индекс – организмът бързо ги усвоява, предизвиквайки скок на инсулина и кръвната захар.

Едва ли предполагате, че тези храни са най-добрите за мозъка и паметта

Трансмазнини

Това са растителни мазнини, преминали през естествен или промишлен процес на хидрогениране, които има голяма вероятност да окажат негативно въздействие спрямо мозъка. Въпреки, че трансмазнините природно се срещат в животински продукти като мляко и месо, там не са основен проблем. Такъв проблем са индустриално произведените трансмазнини – най-често срещани в маргарин, готови закуски, сладкиши. Изследванията констатират, че щом хората консумират трансмазнини в по-големи количества,, се увеличават рисковете от лоша памет, болест на Алцхаймер и когнитивен спад.

Индустриално преработени храни

Интензивно преработените индустриални храни са обикновено с висока степен на захар, трансмазнини и сол в своето съдържание. Това са чипсове, бонбони, макарони, пуканки за микровълнова печка, юфка, готови сосове и ястия. Такива храни са обикновено с висока степен на калорийност и с ниска такава на полезни хранителни вещества. Именно такива видове храни най-много причиняват напълняване – а това определено и съвсем конкретно има негативен ефект върху здравословното състояние на мозъка.

Въобще, наблягайте повече на ядки, зеленчуци, риба, плодове, нетлъсто месо, бобови растения.

Аспартам

Аспартамът е подсладител с изкуствен произход, използван вместо захар. Той се произвежда от метанол, фенилаланин и аспарагинова киселина. Тези вещества се разграждат в организма и произвеждат химикал, за който е известно, че генерира тумори в мозъка. Замайване, слабост, изтръпване и проблеми със зрението може да сигнализират за отравяне поради постоянна и продължителна консумация на аспартам.

5 храни за мозъка, които непременно да включите в диетата си

Алкохол

При условие, че се консумира умерено, алкохолът може да е приятна добавка към доброто хранене. Прекомерната консумация е възможно обаче да има сериозни последствия спрямо мозъка: намален мозъчен обем, метаболитни промени и прекъсване на невротрансмитерите - химикалите, които мозъкът използва, за да комуникира. Хората с алкохолизъм имат често дефицит на витамина В1. Това води до мозъчни разстройства, сред тях загуба на памет, нарушения в зрението, нестабилност и объркване.

Умерената консумация на алкохол – примерно, една чаша вино на ден, може да има благоприятен ефект, евентуално подобряване на сърдечното здраве и намаляване на рисковете от диабет. Но – умерено!

Риби, наситени с живак

Живакът е метален тежък замърсител и неврологичен токсин, който се съхранява дълго в животинските тъкани. Ефектите включват нарушения в невротрансмитерите и централната нервна, стимулиране на невротоксини, причиняващи увреждане на мозъка.

Препоръчително е възрастните да ядат седмично две до три порции риба. Но, ако става дума за големи риби от рода на акули или по-едрите видове риба-тон, тогава е достатъчно само една порция на седмица – понеже те са податливи към натрупване на живак и може да съдържат количества над 1 милион пъти повече от концентрацията на този елемент във водата около тях. Обаче повечето риби не са сериозен източник на живак. По принцип, месото на рибата представлява висококачествен протеин, съдържащ ценни вещества като витамин В12, цинк, омега-з, магнезий и желязо. Затова е важно да включвате безопасните риби в здравословната си диета.

Внимание! Статията е само информативна. Избягвайте самолечение и се обръщайте винаги към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес