Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои хора НИКОГА не бива да консумират картофи

09 ноември 2021, 19:51 часа

Картофите се нареждат сред едни от най-полезните кореноплодни зеленчуци. Те са изключително богати на минерали и витамини, от които тялото ни се нуждае. Според специалистите обаче е важно да не прекаляваме с консумацията им. Оптималната доза е 2 пъти в седмицата по 300 грама.

Хората, които всеки ден консумират картофи под различна форма, могат да си навлекат сериозни здравословни проблеми.

Днес обаче ще си говорим за това кой не е препоръчително да консумира кореноплодния зеленчук и с какво всъщност той може да му навреди.

Кои хора не е препоръчително да ядат картофи?

Според експерти картофите не бива да се консумират единствено от хора, които имат някои от следните заболявания: метаболитен синдром, нарушен въглехидратен метаболизъм или захарен диабет.

Полезни ли са пресните картофи за вас?

Може би сте чували, че картофите са храна, която има висок гликемичен индекс. Това означава, че зеленчукът съвсем не е добре да бъде консумиран от хора, които имат някои от по-горе посочените заболявания. В противен случай е възможно кореноплодните да им причинят латентна алергична реакция.

Разбира се, тук всичко зависи от чревния микробиом. Ако нямате непоносимост към него, това означава, че можете да консумирате картофи.

В случай, че имате някакви съмнения, най-добре да се консултирате с лекар, който да ви назначи необходимите изследвания. Така ще знаете дали и в какви количества е разумно да консумирате този вкусен и полезен зеленчук!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес