Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато разберете това, НИКОГА няма да купите кетчуп от магазина

07 септември 2021, 12:14 часа

Почти не съществува българин, който да седне на трапезата без кетчуп или майонеза. Като, че ли тези два соса са неизменна част от ежедневието ни. Обожаваме начина, по който овкусяват храната ни, но никога не се замисляме върху това дали наистина са вредни за организма ни.

Днес ще ви разкажем малко повече както за кетчупа, така и за майонезата. Ще се опитаме да ви споделим на какво разчита производителят в процеса на производство и защо наистина тези два соса не са никак полезни за нас.

Какво слагат в кетчупа и майонезата и защо да не ги консумираме

Всъщност това са едни от най-вредните храни, които можем да си купим от магазина. Лекари са категорични, че тези два продукта съдържат редица вредни вещества, които не бива да поднасяме на организма си.

Диетолозите съветват хората да консумират колкото се може по-малко майонеза. Ако някога се зачетете в етикета върху опаковката, ще ви стане ясно, че единствената натурална съставка, присъстваща в този продукт, е слънчогледовото олио. Майонезата съдържа изключително много нишесте и консерванти, от които трябва да страним.

Положението с кетчупа е почти същото. Много малко производители предлагат продукти, чието съдържание на доматено пюре е повече от 5%. Сами можете да си направите заключение какво всъщност консумираме.

Вместо домати, в опаковката присъстват захар, нишесте, вода, винена киселина, лимонена киселина и всякакви други вредни добавки.

Най-лесният и бърз кетчуп, който всеки може да си направи у дома

Много от видовете кетчуп, които се предлагат по магазините, съдържат оцветителя „Кармин”, който всъщност е опасен за човешкото здраве.

Следващият път, когато решите да си купите някой от тези два соса, не забравяйте да четете изписаното върху етикета. Замислете се дали наистина имате нужда от всички тези добавки или предпочитате сами да си го приготвите у дома.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес