Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато пием антибиотик – ето кои храни не трябва да ядем!

07 юни 2024, 19:44 часа

Антибиотиците са сред най-приеманите медикаменти в световен мащаб. Неадекватният прием – без лекарско предписание, за вирусни инфекции и без изследване кой е най-ефективният антибиотик за конкретния пациенти и заболяване, води до антимикробна резистентност и намалява значително ефективността им. Съвсем реална е опасността в близкото бъдеще човечеството да не може да лекува елементарни бактериални инфекции именно поради безразсъдния прием на антибиотици днес.

Това би довело до увеличена смъртност от банални инфекции, поради липса на ефективен антибиотик, която смъртност се изчислява на плашещите почти милион души по света годишно към този момент, като се очаква този брой да нараства. За да не се случи това, важно е да преосмислим приема на антибиотици днес. До 2030 г. ЕС и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията са си поставили за цел редуциране с 20% на общата употреба на антибиотици, като най-малко 65% от общата употреба на антибиотици при хората следва да бъде ефективна, което ще рече използване на правилния антибиотик и по правилния начин. 

Важен е не само изборът на антибиотик и той да бъде предписан от лекар, но и информираността на пациента относно правилния прием. Под правилен прием се визира не само прием така, както е предписан антибиотикът, прием достатъчно дълго  във времето, както и познания какво трябва да избягвате по време на лечение с антибиотици. Когато пием антибиотик кой храни не трябва да ядем  и защо е сред най-важните теми, с които пациентите следва да са запознати заради собственото си здраве и за да си гарантират ефективно лечение.

Тези 3 храни са естествени антибиотици и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да ги консумираме

Когато пием антибиотик, кои храни не трябва да ядем?

Антибиотиците могат да взаимодействат с много други медикаменти, като на листовката на всеки фармацевтичен продукт може да откриете значимите взаимодействия. Там обаче няма да откриете информация какво друго не следва да правите по време на лечение с антибиотик, както и кои храни е нередно да консумирате, за да бъдат антибиотиците максимално ефективни. Сред тези храни, редуциращи ефективността на приеманите антибиотици, са:

-          Грейпфрут

Грейпфрутът – и плодът, и сокът от него пречат на правилното разграждане на медикаментите, поради което консумацията им по време на прием на антибиотици е неприемлива. Що се касае конкретно за антибиотиците, сокът от грейпфрут може да повлияе на ефективността на някои от тях и да забави лечението или да му попречи. Има и антибиотици, при които този плод не пречи на лечението, но най-добре заложете на сигурно и изберете друг плод или сок, но без портокал, докато приемате антибиотици.

-          Портокал

Вече го споменахме, но нека разберем защо не трябва да пиете сок от портокал по време на прием на антибиотици. Причината тук се корени не в самия плод, а във факта, че сокът от портокал, както и други сокове впрочем, са обогатени с калций, а именно той не взаимодейства добре с антибиотиците. Храните, обогатени с калций, като обогатен с калций портокалов сок, както и калциевите добавки могат да намалят усвояването на някои антибиотици, което е и причината портокаловият сок да е на челните места  в списъка когато пием антибиотик кои храни не трябва да ядем. 

Какво не трябва да ядем, когато пием антибиотик?

-          Храни, богати на калций

Подобно на обогатения с калций портокалов сок, млечните продукти и всички храни, богати на калций, не трябва да бъдат приемани по време на лечение с антибиотик, тъй като намаляват ефективността му. Тук се имат предвид не само млечните продукти, но и тофу, зеле и семена от чиа, които също са богати на калций. Когато ядете тези храни с определени антибиотици като тетрациклини или флуорохинолони, лекарството може да се свърже с калция, което му пречи да бъде усвоен от тялото ви. Ако много държите все пак да хапнете от тях, нека това да се случва поне два часа след приема на антибиотика и поне шест часа преди следващата доза. 

-          Високо киселинни храни

Тук влизат не само цитрусите, но и доматите, и содата. Те имат високо киселинно съдържание, което може да намали ефективността на антибиотика.

-          Кофеин и храни, които го съдържат

По отношение на кофеина ситуацията е малко по-различна. Не той пречи на антибиотиците, а някои от тях могат да увеличат ефектите на кофеина и то по начин влияещ неблагоприятно на здравето и самочувствието.

-          Алкохол и храни, които го съдържат

Най-популярното табу по време на прием на антибиотик е именно алкохолът. Едва ли не сте чували, че не трябва да пиете, докато сте на антибиотично лечение. Най-добре е напълно да се въздържате от алкохол до 48 часа след като сте завършили курса на антибиотици, тъй като дори чашката с вино, приета по време на лечение с антибиотици, може да доведе до неразположения като тежко гадене и повръщане, главоболие и други странични ефекти.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес