Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога спането по корем може да Ви създаде големи проблеми?

21 декември 2023, 09:00 часа

Известно е, че позата за спане не е просто въпрос на личен избор, но следва да е съобразена и със здравословното състояние, за да бъде най-оптималната и благоприятната за всеки конкретен човек, което пряко ще подобри и качеството на съня. Добрият сън означава крачка към доброто здраве, следователно към избора на поза за сън не трябва да се подхожда неинформирано и с пренебрежение.

Известно е, че спането по гръб може да усложни проблемите на страдащите от сънна апнея, както и да увеличи хъркането и киселините при рефлукс. До какви проблеми може да доведе спането по корем и кога е силно непрепоръчително да изберете именно тази поза за спане?

Спането по корем – възможни проблеми и кой да го избягва

Спането по корем има повече недостатъци, отколкото предимства. Макар да редуцира значително хъркането при господата, то не е най-добрият начин за прекарване на нощта между завивките за дамите, които държат на красивата млада кожа и не биха искали сънят да води до бръчки, торбички и подпухнало лице вместо до освежаване на тена.

Коя е най-правилната поза за сън?

Гравитацията е безпощадна особено към дамите в зряла възраст, които трябва да се стремят всячески да избягват спането по корем с лице, притиснато във възглавницата, което поражда допълнителен риск от задържане на пот и мръсотия в порите, причинявайки несъвършенства върху кожата като пъпки и петна. Има по-сериозни причини от чисто естетическите обаче, заради които да избягвате спането по корем – здравословните. Сред тях са:

  • Спането по корем може да причини болки в гърба, врата, раменете, тъй като позицията на тялото не е най-благоприятната. Възможни са скованост, схващане на врата, болки в кръста и други неприятни симптоми, които със сигурност бихте искали да избегнете. Спането по корем е силен стрес за гръбначния ви стълб, така че стремете се да не прекарвате дълго време под завивките по корем. Болките в гърба, кръста и врата са особено характерни за хората в напреднала възраст, като спането по корем ги усложнява и засилва съществено проблемите, свързани с опорно-двигателния апарат.
  • Спането по корем може да засили вече персистиращо главоболие от различен характер – мигрена или друго хронично главоболие.
  • Спането по корем е потенциално опасно за бъдещите майки, тъй като може да доведе до по-лошо кръвоснабдяване на плода. Това важи особено за последните месеци от бременността, когато размерите на корема са значителни. В напреднала бременност е малко вероятно да е удобно за дамата да спи по корем, но е възможно неволно обръщане, което е нежелателно. Лекарите препоръчват дамите, които очакват дете да спят на лявата си страна, като използват и възглавница между краката си, която може да предотврати нежелано обръщане по корем. Тази позиция – на лявата страна – подобрява притока на кръв към плода, матката и бъбреците и е най-подходяща за бременните и плода.  
  • Изследванията показват, че спането на една страна през 30-та седмица от бременността не е свързано с неблагоприятни ефекти като повишен риск от мъртво раждане, раждане на бебе с недостатъчно тегло или високо кръвно налягане на майката по време на бременността. Ето защо лекарите горещо препоръчват бъдещите майки да спят именно на едната страна – лявата.
  • Сред възможните проблеми, които могат да бъдат резултат от спането по корем са мускулни болки и стрес върху ставите, изтръпване, скованост и др.

От всички пози за сън спането по корем като че ли изглежда най-неудобно, най-непълноценно и най-неблагоприятно за здравето. Стремете се да избягвате точно тази поза и изберете някоя сред останалите.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес