Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Капилярите - каква е тяхната роля в човешкото тяло

26 януари 2024, 20:24 часа

Капилярите, малки кръвоносни съдове, изпълняват важна роля в човешкото тяло, свързвайки артериите и вените и улеснявайки обмена на вещества между кръвта и тъканите. Техните размери са толкова малки, че една червена кръвна клетка едва може да премине през тях.

Функциите на капилярите

Капилярите свързват артериалната и венозната система, играейки ключова роля в циркулационната система на човешкото тяло. Отговорни са за обмена на кислород, хранителни вещества и отпадъци между кръвта, и тъканите. Този процес се осъществява чрез пасивна дифузия и пиноцитоза.

Кои са най-тънките кръвоносни съдове в човешкия организъм?

Структура на капилярите

Стените на капилярите се състоят от тънък клетъчен слой, наречен ендотел, обграден от базална мембрана. Този уникален състав прави капилярите по-пропускливи от другите видове кръвоносни съдове, позволявайки на кислорода и други молекули да достигат до тъканите по-лесно. Белите кръвни клетки от имунната система могат да използват капилярите за достигане до зони на инфекция или възпаление.

кръвоносни съдове

Видове капиляри

Непрекъснати капиляри: Това са най-честите капиляри, съдържащи малки празнини между ендотелните клетки. В мозъка обаче те образуват кръвно-мозъчната бариера, която позволява преминаването само на необходимите вещества.

Фенестрирани капиляри: По-пропускливи от непрекъснатите, тези капиляри имат пори и празнини, позволявайки обмен на по-големи молекули. Намират се в тъкани като тънките черва и бъбреците.

Как да премахнем разширените капиляри

Синусоидни капиляри: Най-редките и пропускливите, те позволяват дори на клетки да преминават. Намират се в тъкани като черния дроб и костния мозък.

Капилярите играят невероятно важна роля в обмяната на вещества в човешкото тяло, осигурявайки необходимия обмен между кръвта и тъканите. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес