Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв сериозен риск крие непрестанният сърбеж по краката?

15 ноември 2023, 19:00 часа

Не се паникьосвайте и не мислете за най-лошото: може би просто имате много чувствителна кожа и можете сами да се справите с проблема.

Ако внимателната хигиена и използването на местни успокояващи и овлажняващи средства не доведат до забележими резултати, тогава не трябва да отлагате посещението при дерматолог: може да се наложи допълнително лечение с лекарства.

Непрестанният сърбеж по краката не е самостоятелно заболяване - това е само симптом на някои неблагоприятни процеси в тялото. За да не пропуснете началото на развитието на сериозно заболяване, препоръчително е да наблюдавате внимателно проявата на други симптоми при първите прояви и ако се появят, да се консултирате с лекар своевременно.

Как да избегнете старческия сърбеж?

Най-честата причина за сърбеж по кожата на краката е пренебрегването на правилата за лична хигиена. Проблемът може да е:

1.       Контактният дерматит се провокира от постоянно излагане на всякакви материали (синтетични тъкани, нискокачествени изкуствени кожи) или вещества (лошо изплакнат прах за пране или омекотител). По правило в този случай сърбежът е придружен от зачервяване и лющене и ако се избягва контакт с алергени, той бързо изчезва.

2.       Гъбична инфекция: Върху сърбящите участъци се появяват мехури, а околната кожа става червена и възпалена. Най-често сърбежът започва между пръстите на краката и след това се разпространява по цялата повърхност на крака. Плачещите язви са причина спешно да се консултирате с дерматолог.

3.       Захарен диабет: сърбежът на кожата на краката е един от първите симптоми, показващи високи нива на кръвната захар, когато други симптоми все още не са се появили.

4.       Разширени вени: лошото кръвообращение в краката също може да бъде придружено от сърбеж и парене.

5.       В допълнение, сърбеж по кожата на краката може да се появи при някои ендокринни заболявания. Само лекар може да постави точна диагноза, така че ако в допълнение към сърбежа по краката се забелязват други тревожни симптоми, не трябва да се самолекувате и да се надявате, че „ще изчезне от само себе си“.

Средства за профилактика и лечение на сърбеж по краката

Крем с аромат на розово масло

Крем с аромат на розово масло: бързо и ефективно овлажнява кожата, предотвратявайки образуването на пукнатини и лющене.

Натуралните екзотични масла, съдържащи се в крема, съдържат голям брой биологично активни съединения и мастноразтворими витамини, които имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата на краката.

Балсам за чувствителна кожа с 10% урея

Балсам за чувствителна кожа с урея (10%): след първата употреба зачервяването и възпалението значително намаляват, сърбежът и паренето бързо изчезват поради приятния охлаждащ ефект.

Екзотичното масло от жожоба и пчелният восък са склад от витамини и биологично активни съединения, които имат мощно антисептично, противовъзпалително и успокояващо действие.

Балсам за чувствителна кожа с екстракт от водорасли

Балсам за чувствителна кожа с екстракт от водорасли: екстракти от морски растения поддържат водния баланс, като предпазват кожата от изсушаване и образуване на микропукнатини.

Екзотичното масло от макадамия има изразено противовъзпалително и регенериращо действие.

С кои билки ще забравите за старческия сърбеж?

Подхранващ балсам с масло от ший

Хидратиращият балсам с ший е ефективен продукт за ежедневна грижа за кожа, склонна към раздразнения. Маслото от ший съдържа естествени фитанциди - вещества, които имат мощен антимикробен ефект. Мастноразтворимите витамини А и Е спомагат за бързото зарастване на микротравми.

Какъв сериозен риск крие непрестанният сърбеж по краката?

Рискът от усложнения е свързан със заболявания, които провокират сърбеж по кожата на долните крайници. Така че, ако лечението бъде отказано, гъбичките по ноктите се разпространяват от повърхността на нокътя към краката, а след това по цялото тяло. Ако заболяването не бъде спряно, инфекцията, заедно с кръвта, прониква във вътрешните органи, засягайки ги, което може да бъде фатално.

При 70% от пациентите, особено деца, които са страдали от атопичен дерматит, се срещат бронхиална астма и хроничен алергичен ринит. Дългосрочните алергии са неприятни поради обширен оток на тъканите, особено опасни поради подуване на ларинкса, което затруднява дишането и може да доведе до смърт.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес