Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с външния ви вид, ако постоянно пиете алкохол?

01 март 2024, 13:23 часа

Постоянната и прекомерна консумация на алкохол може да има дълбоки последици за външния вид на човека и да повлияе на различни аспекти на здравето и благосъстоянието му. Последиците от редовното пиене на алкохол се простират отвъд вътрешните органи и се проявяват видимо във външния вид на човека.

Едно от най-забележимите последствия от хроничната консумация на алкохол е върху кожата. Алкохолът дехидратира и продължителният му прием може да доведе до суха, матова и люспеста кожа. Загубата на влага може да допринесе за преждевременното стареене на кожата, което води до появата на по-ясно изразени фини линии и бръчки. Освен това алкохолът може да разшири кръвоносните съдове, което води до зачервяване на тена и поява на спукани капиляри, особено по лицето. Постоянното зачервяване, наричано често "алкохолно зачервяване", може да бъде явен признак за прекомерна употреба на алкохол.

5 вреди, които алкохолът нанася на кожата

Очите също са подложени на въздействието на алкохола. Алкохолът може да наруши режима на съня, което води до кръвясали очи и тъмни кръгове. При хроничните пиячи може да се наблюдава подпухналост и подуване около очите, което създава впечатление за умора и отпадналост. Освен това прекомерният прием на алкохол може да наруши способността на черния дроб да преработва токсините, което води до пожълтяване на очите и кожата - състояние, известно като жълтеница. Това оцветяване е ясен признак за нарушена чернодробна функция.

Косата също не е имунизирана срещу въздействието на алкохола. Недостигът на хранителни вещества, свързан с употребата на големи количества алкохол, може да доведе до косопад и изтъняване на косата. Отслабената имунна система и нарушеното усвояване на хранителните вещества могат да допринесат за липсата на коса и нейната чупливост. Дехидратацията, предизвикана от алкохола, може също така да лиши скалпа от етерични масла, което води до пърхот и сърбеж, раздразнен скалп.

Увеличаването на теглото е често срещана последица от прекомерната консумация на алкохол, което може значително да промени цялостния външен вид. Празните калории в алкохолните напитки могат да допринесат за затлъстяване, което води до увеличаване на телесните мазнини. Натрупването на мазнини може да промени разпределението на теглото, което да доведе до по-издут и подут вид, особено около лицето и корема. Терминът "бирено коремче" често се използва за описване на увеличаването на теглото в коремната област, свързано с редовната консумация на бира.

Каква е най-голямата вреда от алкохола

Лицевите черти също могат да претърпят промени. Хроничната употреба на алкохол може да доведе до атрофия на мускулите, особено на лицевите, което води до отпуснат и състарен вид. В екстремни случаи това отслабване на мускулите може да допринесе за състояние, известно като алкохолна миопатия, характеризиращо се с общо отслабване на скелетната мускулатура.

Въздействието на постоянната консумация на алкохол върху външния вид е многостранно. Външните признаци на прекомерната консумация на алкохол - от влошаване на състоянието на кожата и кръвясали очи до загуба на коса и увеличаване на теглото - служат като визуални индикатори за въздействието на алкохола върху организма. Даването на приоритет на цялостното здраве и благополучие чрез ограничаване на приема на алкохол е от съществено значение за поддържането на по-младежки и жизнен външен вид.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес