Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е най-добре да се сложи на подут глезен

01 април 2024, 08:03 часа

Подутите глезени са чест проблем, засягащ хора от всяка възрастова група и пол. Това състояние може да бъде освен дразнещо, но и доста болезнено. Подуването на глезените може да се случи поради различни причини, включително заседнал начин на живот, тежки тренировки и дори медицински проблеми като предменструален синдром или сърдечни заболявания.

Причини за подуване на глезените

Подуването на глезените може да бъде резултат от няколко фактора, сред които:

Подуват Ви се глезените: Ето защо

  1. Седящи условия на труд или дълги пътувания: По време на продължителни периоди на седене или стоене в една и съща позиция, кръвообращението може да бъде нарушено, което води до отоците на глезените.
  2. Претоварване от тренировки: Интензивни тренировки, особено на бегачи и други спортисти, могат да доведат до задържане на течности и оток в глезените.
  3. Предменструален синдром: Подуването на глезените може да бъде един от симптомите на предменструалния синдром, поради промените в хормоналния баланс.
  4. Високи температури: Горещите летни дни могат да предизвикат задържане на течности в тялото, включително и в глезените.
  5. Консумация на алкохол: Това може да доведе до задържане на течности, което се отразява в отоците на глезените.
  6. Медицински проблеми: Подуването на глезените може да бъде симптом на сериозни медицински проблеми като сърдечни заболявания или бъбречни нарушения.

глезен, крака, крак

Най-добрите домашни средства за облекчаване на подути глезени

Ако подуването на глезените е проблем, с който се сблъсквате често или продължава дълго време, е важно да се консултирате с лекар. Въпреки това, някои домашни средства могат да ви помогнат да облекчите симптомите:

Ледени компреси: Прилагането на студени компреси върху отеклите глезени може да намали отоците и да облекчи дискомфорта. Това може да се прави няколко пъти на ден за кратки периоди от време.

Почивка на краката: Лежане с краката леко повдигнати над нивото на сърцето може да помогне за оттичането на излишната течност от глезените.

Душ: Вземането на хладен душ може да стимулира кръвообращението и да намали отокът на глезените.

Патенти от аптеката: Охлаждащите гелове, които се предлагат в аптеките, могат също да бъдат ефективни за облекчаване на отоците на глезените.

Защо глезените се подуват: възможни причини и лечение

Подуването на глезените може да бъде дразнещо състояние, но често то може да бъде решено с домашни средства. Въпреки това, ако проблемът е продължителен или се повтаря често, е важно да се консултирате с лекар, за да се изключат сериозни заболявания или състояния. Превенцията, като избягване на дълготрайно стоене или седене, и редовни паузи по време на работа или тренировки, може също да помогне за намаляване на риска от подути глезени.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес