Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим при схванат врат - спасението е в тези упражнения

26 януари 2023, 11:03 часа

Схванат врат - това е нараняване на мускулите на врата или меките тъкани, което е почти същото като усукана талия и спазъм на глезена. Просто се случва на врата.

По време на ежедневните дейности мускулите на врата поддържат главата ни и тя също се нуждае от почивка. Ако по някаква причина мускулите на врата не могат да почиват напълно, лесно се получава схванат врат.

Често срещана причина е лошата стойка. Например спане на маса с наведена глава, продължително използване на мобилни телефони... Лоша стойка по време на сън. Това ще причини мускулно напрежение от едната страна на врата или дори спазми за дълго време , а при спускане на главата мускулите на връзките зад врата ще продължат да бъдат натоварени, което лесно може да причини схващане на врата.

Друга често срещана причина е, че възглавницата не е подходяща.

Схванат врат - как бързо да облекча болката?

Ако сковаността на врата вече се е появила, има ли начин да се излекува възможно най-скоро?

Първо ограничете активността на шията в острата фаза. Когато симптомите са по-тежки, не бързайте да движите врата си. Можете да се въртите колкото можете и диапазонът не трябва да влошава болката.

Имате болки във врата след сън - разберете какво означават!

Спасението е в тези упражнения

1. Движение „Гледайки към небето“, тоест повдигнете главата и гърдите си, леко повдигнете главата си, за да погледнете към небето за известно време и след това се върнете в изходна позиция.

2. „Погледни наляво и погледни надясно“, тоест не движете тялото си, завъртете главата си последователно наляво и надясно, направете това 20 пъти подред.

Горещ компрес е ефективен начин. При очевидно подуване и болка във врата, можете първо да приложите локален студен компрес с кърпа, потопена в ледена вода, за да намалите подуването. Изчакайте, докато подуването изчезне, след това използвайте горещ компрес и внимателно разтрийте врата си, за да отпуснете схванатите мускули.

Схванат врат? Отпуснете го за по-малко от минута!

Какво трябва да направя, ако не искам често да съм със схванат врат?

Винаги обръщайте внимание на стойката си. Не спускайте главата и гърдите си по време на работа. Спете предимно по гръб и настрани. Опитайте се да не спите по корем, отпуснете главата си изцяло на възглавницата, за да не увиснете на врата си.

Хората, които са особено предразположени към скованост на врата, могат да предотвратят сковаността на врата, като правят повече ежедневни упражнения. Например, можете да легнете на леглото, да наведете главата си станете от ръба на леглото и бавно повдигнете глава, 20-30 пъти на серия, и направете 2-3 серии подред. Можете също да кръстосате ръце зад врата си, да свиете рамене и да повдигнете главата си, да я държите за 5-10 секунди и след това се отпуснете 5 пъти подред.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес