Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим при отекли глезени, за да се възстановят най-бързо?

31 май 2024, 15:33 часа

Лятото носи не само ваканция, солени вълни, топли спомени, горещи моменти и слънчеви усмивки, но и неприятни здравословни проблеми и оплаквания. И тук изобщо не визираме онези, които са свързани с летните забавления като слънчевото изгаряне, махмурлука, традиционното стомашно-чревно разстройство по време на почивка или гъбичните заболявания, придобити от басейна.

Сред летните неволи, които ни дебнат и в града, и по време на ваканция са усещането за тежки и уморени крака, отекли глезени и подути прасци. Тези оплаквания са  по-често свързани с работата на бюро, обувките на висок ток, носени като ежедневни, неподходящото неудобно и стягащо облекло.

Чорапите или дори чорапогащниците, задължителна част от дрескода на някои компании, причиняват още повече проблеми с крайниците от посочените. Спарването и нагряването, което причиняват на горките ви крака, тъй като времето е топло, а те все пак са найлонови, водят до разширяване на кръвоносните съдове и отичане на краката.

Обикновено са засегнати прасците и глезените особено ако сте решили въпреки жегата да обуете затворени обувки с висок ток с найлонови чорапи. Така какво да правим при отекли глезени е първият въпрос, които ни занимава след прибирането вкъщи, а не какво да сготвим за вечеря. Отеклите, тежки ходила, болката и дискомфортът не позволяват адекватно да се свършат домакинските задължения, което често се явява проблем. Какво да правим при отекли глезени, за да си помогнем моментално, е въпрос, който вероятно вълнува или е вълнувал на някакъв етап от живота всяка дама.

Защо глезените се подуват: възможни причини и лечение

Какво да правим при отекли глезени?

На първо място е важно да ви види лекар, ако страдате от отекли глезени. Понякога те са симптом на далеч не безопасно заболяване, друг път – просто лош избор на обувки. Единствено лекарят обаче може да диагностицира проблема и изготви план на лечение и  начин на действие. Запишете своя час и тогава продължете със задачите си. След това специалистите препоръчват тези стъпки за облекчаване на подутите крака.

-          Вдигнете краката си по-високо от тялото. Може да легнете по гръб на леглото и да повдигнете краката на стената. Починете си в тази позиция, за да облекчите отока в краката.

-          Подарете на отеклите си уморени крака свежа струя студена вода в банята. Чувството е особено приятно особено ако усещате краката си парещи.

-          Заложете на превенцията – носете компресиращи чорапи, ако е необходимо, разхождайте се колкото можете по-често, ако работите седнали, правете почивки по време на дългите пътувания, през които да се разтъпчете, сложете столче под бюрото си и повдигайте краката там, за да не стоите с ходила върху земята и др.

-          Забравете за високия ток извън официални и специални събития, на които може да се насладите на тези женствени обувки за ограничено време. В ежедневието заложете на нисък и широк ток, удобни обувки, които не ви стягат, мека кожа, стелка, съобразена с проблема ви.

Ефикасни домашни средства за лечение на подути глезени

Причини за подутите глезени

Какво да правим при отекли глезени зависи от причината за появата на този оток. Ако имаме хронично диагностицирано заболяване, което  причинява отока, съвсем естествено следва да предприемем мерки и за него. Ако натрупването на течности, водещо до отока, не се дължи на сериозна причина, то ще отмине след почивка и проблемът ще се разреши сам без лечение за часове или дни. Сред възможните причини за отекли глезени са:

-          работа в седнал стоеж с крака на земята дълго време,

-          дълго пътуване,

-          консумация на твърде много солена храна,

-          наднормено тегло,

-          бременност,

-          приемане на определени медикаменти, сред които за кръвно налягане, противозачатъчни, хормонални, антидепресанти или стероиди,

-          навяхване на глезена,

-          ухапване, ужилване от насекомо,

-          тромб,

-          носене на висок ток в горещо време или на тесни обувки,

-          избор на твърде тесни в глезените панталони,

-          вродена аномалия на стъпалото,

-          ставно заболяване като РА,

-          сърдечно заболяване,

-          чернодробно заболяване,

-          бъбречно заболяване и др.

Някои от посочените са достатъчно сериозни, за да потърсите лекарска помощ незабавно като тромбозата например, която застрашава живота, докато други причини за отока на глезените са безобидни и очаквани – като наднорменото тегло и приемът на някои медикаменти.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес