Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направим след ужилване от оса или пчела?

19 юни 2023, 13:33 часа

Ужилването от пчела може да бъде болезнено и тревожно преживяване. Независимо дали имате алергия към пчелни ужилвания или не, важно е да знаете какви стъпки да предприемете веднага след ужилване. Като следвате някои прости указания, можете ефективно да се справите с дискомфорта и да сведете до минимум риска от усложнения. Ето какво да правите след ужилване от пчела.

Отстранете жилото

Когато пчела ужили, нейното жило често се забива в кожата. Изключително важно е да го отстраните възможно най-скоро, за да предотвратите по-нататъшно инжектиране на отрова. Използвайте прав ръб, например кредитна карта или нокът, за да изстържете внимателно жилото. Избягвайте да стискате жилото, тъй като това може да доведе до освобождаване на повече отрова.

Измийте мястото

След като отстраните жилото, измийте засегнатото място с мека вода и сапун. Това помага да се намали рискът от инфекция и да се отстрани останалата отрова. Подсушете мястото с чиста кърпа.

Домашни рецепти, които да облекчат болката при ужилване от оса или пчела

Наложете студен компрес

За да облекчите болката, да намалите отока и да облекчите сърбежа, приложете студен компрес или пакет с лед, увит в кърпа, на мястото на ужилването. Оставете го за около 15 минути наведнъж и повторете няколко пъти през деня.

Вземете болкоуспокояващи, които се продават без рецепта

Ако изпитвате болка или дискомфорт, помислете дали да не вземете болкоуспокояващи без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен. Винаги спазвайте препоръчаните инструкции за дозиране и се консултирайте с медицински специалист, ако имате някакви притеснения.

Използвайте средства за локално лечение

Прилагането на определени средства върху пчелното ужилване може да доведе до облекчение. Гел от алое вера, каламинов лосион или хидрокортизонов крем могат да помогнат за успокояване на кожата и намаляване на сърбежа. Задължително спазвайте инструкциите на продукта за безопасна употреба.

Дръжте мястото на високо

Ако ужилването от пчела е на крайник, например пръст на ръката или крака, повдигнете го, за да намалите отока. Това може да стане, като го подпрете на възглавница или възглавница, докато седите или лежите.

При ужилване от оса: Ето какво да направите

Следете за признаци на алергична реакция

Ако ви е известна алергия към пчелни ужилвания или имате симптоми извън нормалните локални реакции, като затруднено дишане, копривна треска, замаяност или оток на лицето и гърлото, незабавно потърсете спешна медицинска помощ. Това може да са признаци на тежка алергична реакция, която изисква незабавно лечение.

Предотвратяване на бъдещи ужилвания

Вземете предпазни мерки, за да избегнете бъдещи ужилвания от пчели. Ако сте на открито, носете светли дрехи и избягвайте да носите парфюми или ароматизирани лосиони, които могат да привлекат пчелите. Бъдете предпазливи около цъфтящи растения и дръжте храната и сладките напитки покрити, когато се храните навън. Ако се сблъскате с пчела, запазете спокойствие и се отдалечете бавно, без да замахвате или да правите резки движения.

Не забравяйте, че ако имате някакви притеснения или ако симптомите се влошат или продължат повече от няколко дни, най-добре се консултирайте с медицински специалист. Той може да ви даде правилни насоки и лечение въз основа на вашите индивидуални обстоятелства. Като предприемете бързи действия и следвате тези препоръки, можете ефективно да се справите с ужилването от пчела и да спомогнете за бързото си възстановяване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес