Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направим, ако установим спукан кръвоносен съд на крака?

09 април 2024, 14:26 часа

Някои хора се сблъскват с такова неприятно явление: съдовете на краката започват да се пукат. Този проблем трябва да се приема сериозно. Какви са признаците на спукан съд на крака и какво да се направи в този случай?

Основни симптоми на спукан съд

Съдът може да се спука във всяка част на крака: бедрото, подбедрицата, стъпалото или коляното. В повечето случаи подобен проблем засяга жените. Той причинява не само естетически дискомфорт, но може да бъде придружен и от болка, подуване, а също така да сигнализира за началото на разширени вени.

Ако се спукат най-малките кръвоносни съдове - капилярите, разположени близо до повърхността на кожата, се наблюдава характерното "око". То може да бъде червено или синьо на цвят и да приема различни форми - звездовидна или дървовидна. В повечето случаи няма болка и никакви неудобства, освен естетически дискомфорт. Понякога такива спукани капиляри могат да се видят на клепача.

С тази стара народна рецепта ще забравите за разширените вени

По-добре е да се установи причината за чупливостта на съдовете и да се отървете от нея.

Ако се спука малка вена, се образува синина, чийто размер зависи от дебелината на спукания съд и скоростта на съсирване на кръвта. В тази област често има болка, която може да бъде доста силна, особено при докосване.

При увреждане на голяма вена (и още повече на артерия, дори тънка) се получава значителен вътрешен кръвоизлив, който е много страшен и застрашаващ живота. Основните му симптоми са голяма синина на мястото на нараняването, силна постоянна болка, слабост, бледност. Такава ситуация е животозастрашаваща, затова е необходимо незабавно да се приложи притискащ турникет над мястото на нараняване и да се извика линейка или да се отведе пострадалият в най-близката болница.

Кои хора са предразположени към разширени вени и как се лекуват?

Какви са причините за съдовата чупливост и как да се справите с нея?

Причините за това неприятно явление са много: повишено натоварване на краката, наследствена предразположеност, липса на витамини, травми, измръзване, начало на разширени вени.

При жените чупливостта на кръвоносните съдове често се появява поради промени в състава на хормоните, особено по време на бременност и някои гинекологични заболявания.

Укрепване на стените на кръвоносните съдове, превръщането им в по-еластични у дома може да се приемат витамини С и РР, намаляване на натоварването на краката, масаж и терпентинови вани. Помагат и лосиони с настойки от невен, лайка.

Но във всеки случай е желателно да получите съвет от квалифициран лекар флеболог, а ако е необходимо, още и от ендокринолог. Жените трябва да посетят и гинеколог.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес