Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са страничните ефекти и опасностите от спирулина

17 октомври 2023, 13:23 часа

Спирулина обикновено се счита за безопасна, когато се приема като хранителна добавка и може да осигури антиоксидантни ползи. Но спирулина не е за всеки, особено за тези с автоимунни заболявания като лупус или други здравословни състояния.

Спирулина е популярна добавка и съставка, направена от синьо-зелени водорасли. Въпреки че има няколко предимства, може би се чудите дали идва с някакви странични ефекти.

Какво е спирулина

Спирулина е вид синьо-зелено водорасло, което расте както в прясна, така и в солена вода. Също така се произвежда в търговската мрежа за употреба в храни и добавки.

Тъй като съдържа 60% протеин от теглото — както и различни витамини и минерали — той се използва широко като хранителен източник в определени части на Мексико и Африка.

Нещо повече, той е добър източник на здравословни полиненаситени мазнини и антиоксиданти, С-фикоцианин и бета каротин.

Като добавка, той е рекламиран заради неговия антибактериален, антиоксидантен, противовъзпалителен, имуностимулиращ и понижаващ холестерола потенциал.

Странични ефекти и недостатъци

Въпреки че спирулина обикновено се счита за безопасна, тя може да има някои странични ефекти и недостатъци - особено за хора с определени здравословни проблеми.

Ето някои от потенциалните странични ефекти и недостатъци на спирулина:

Може да е замърсенa с токсини

Спирулина, събрана в дивата природа, представлява значителен риск от заразяване. Водораслите могат да съдържат токсини, ако растат във водно тяло, което е замърсено с тежки метали, бактерии или вредни частици, наречени микроцистини.

Яжте спирулини, за да живеете сто години

Всъщност микроцистините се произвеждат от синьо-зелени водорасли като защитен механизъм срещу хищници. Когато се консумират в големи количества, те са токсични за черния ви дроб.

Добавки от водорасли, замърсени с микроцистин, са открити в Италия, Северна Америка и Китай и тези съединения са нарастваща загриженост за общественото здраве поради ефектите им върху черния дроб.

Спирулина, отглеждана в контролирана среда, е с по-ниско съдържание на микроцистини, тъй като учените са разработили методи за премахване на това съединение, както и за ограничаване на производството му.

Може да влоши автоимунните състояния

Тъй като спирулина засилва имунната ви система, тя може да влоши някои автоимунни заболявания - като лупус, множествена склероза и ревматоиден артрит - при които имунната ви система атакува тялото ви.

Спирулина укрепва имунната ви система чрез укрепване на имунните клетки, наречени клетки естествени убийци (NK), които атакуват възприеманите заплахи на клетъчно ниво.

Изследвания върху животни и хора показват, че този ефект може да помогне за забавяне на растежа на тумора, подобряване на устойчивостта към болести и намаляване на възпалението.

Но чрез укрепване на NK клетките при хора с автоимунни заболявания, това водорасло може да влоши тези състояния.

Добавките със спирулина също са свързани с тежки автоимунни реакции, засягащи кожата и мускулите ви, въпреки че този страничен ефект изглежда много рядък.

Ако имате автоимунно състояние, трябва да избягвате спирулина и други добавки от водорасли.

Може да забави съсирването на кръвта

Спирулина има антикоагулантен ефект, което означава, че може да разреди кръвта ви и да увеличи времето, необходимо на кръвта да се съсирва.

За тези, които приемат разредители на кръвта или които имат нарушения на кръвосъсирването, спирулина може да бъде опасна, защото може да намали способността на кръвта ви да се съсирва, причинявайки повече синини и кървене.

Въпреки че някои проучвания предполагат, че спирулина не влияе на времето за съсирване на кръвта, малко се знае за ефектите й върху хора, които вече приемат разредители на кръвта.

Затова трябва да избягвате спирулина, ако имате нарушение на кръвосъсирването или приемате разредители на кръвта.

Други недостатъци

Някои хора може да са алергични към спирулина. В тежки случаи реакциите могат да бъдат фатални.

Според едно проучване хората с други алергии са по-склонни да реагират негативно на спирулина, отколкото тези без алергии. За да бъдат сигурни, хората с алергии трябва да избягват тази добавка или да се обърнат към лекар, преди да я използват.

Спирулина и други водорасли също съдържат фенилаланин, съединение, което хората с фенилкетонурия (PKU) – рядко наследствено заболяване – трябва стриктно да избягват.

Някои незначителни странични ефекти на спирулина могат да включват гадене, безсъние и главоболие. Все пак тази добавка се счита за безопасна и повечето хора не изпитват странични ефекти.

Как да избегнем странични ефекти

Тъй като спирулина може да има недостатъци или странични ефекти за определени хора, ще искате да се свържете с лекар, преди да я добавите към вашата диета или рутинна добавка.

8 съставки, за които може би не сте чували, но трябва да добавите към следващото си хранене

Въпреки че се счита за безопасна, спирулина има няколко потенциални странични ефекти.

Някои добавки може да са замърсени с токсини. Нещо повече, това водорасло може да влоши някои автоимунни състояния и да разреди кръвта ви.

Трябва да избягвате спирулина, ако приемате разредители на кръвта или имате автоимунно заболяване, нарушение на кръвосъсирването, алергии или PKU.

Ако не сте сигурни дали тази добавка е подходяща за вас, консултирайте се с вашия лекар.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес