Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са най-важните ползи от черния чай?

13 септември 2022, 14:15 часа

Намалява риска от диабет

Черният чай съдържа катехини и теафлавини. Напитката може да помогне на тялото да стане по-чувствително към инсулин и също така предотвратява дисфункцията на бета клетките (бета клетките регулират нивата на кръвната захар).

Може да повиши имунитета

Черният чай е богат на антиоксиданти, които помагат за пречистването на свободните радикали. Тези свободни радикали са склонни да мутират ДНК и да възпрепятстват нормалната клетъчна функция. Това може да доведе до възпаление и да тласне тялото в състояние на стрес. Черният чай помага за изхвърлянето на кислородните радикали. Той помага за възстановяване на нормалните функции на клетките и тялото и също така повишава имунитета.

Защо да пием чай от бреза?

Може да понижи нивата на кръвното налягане

Учени от Холандия, Германия, Обединеното кралство и Италия проведоха експеримент, при който на група хора беше даден черен чай в продължение на една седмица и техните показания за систолично и диастолично налягане бяха проверени. В края на този експеримент е установено, че участниците, които са консумирали черен чай, имат по-ниски нива на кръвното налягане в сравнение с контролната група.

Може да подобри общото настроение

Тук има много ограничени изследвания. Антиоксидантите в черния чай могат да се борят със стреса. Това може да подобри общото настроение. Чаят може да регулира нивата на холестерола в кръвта и кръвното налягане. Това също може да има положителен ефект върху настроението ви.

Може да предотврати кожни инфекции

Кожата е най-големият орган в тялото. Но е деликатен и се нуждае от подходяща грижа. Повечето кожни инфекции възникват поради микробна колонизация. Катехините и флавоноидите в чая могат да помогнат за предотвратяване на кожни инфекции. Ако често имате кожни инфекции, като черен чай в допълнение към вашето лекарство може да ускори процеса на оздравяване. Необходими са обаче повече изследвания в това отношение.

Предимства и недостатъци на зеления чай

Може да намали подпухналостта

Подпухването под очите е сериозен проблем както за жените, така и за мъжете. Това може да ви накара да изглеждате уморени и да увеличи шансовете за преждевременно бръчки. Танините и антиоксидантите, налични в черния чай, притежават противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за стягане на кожата и намаляване на подпухналостта под очите. Можете да опитате да използвате пакетчета черен чай или просто да потопите памучни топки в студен черен чай и да ги държите под очите си за 20 минути всеки ден. Можете да видите видимо намаляване на подпухналостта под очите само за няколко седмици.

Може да забави преждевременното стареене

Антиоксидантите и полифенолите, присъстващи в черния чай, могат да предпазят кожата ви от преждевременно стареене и образуване на бръчки. В проучване, проведено върху лабораторни мишки без косми, учените установиха, че черният чай намалява експресията на гена, който създава ензим, разграждащ колагена. Освен това черният чай е по-ефективен агент против бръчки в сравнение с други чайове.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес