Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как сокът от червено цвекло се използва за пречистване на черния дроб?

05 март 2024, 15:11 часа

Червеното цвекло – съкровищница на витамини и минерали, е достигнало до нас благодарение на древните римляни, които през 16 век за първи път започнали да консумират корените на зеленчука, познат и по-рано, но използван заради листата си. Днес науката е доказала, че корените са онази част от зеленчука, на която той дължи лечебните си качества и ползите си за здравето, така че именно нея поднасяме на трапезата под формата на салати, сокове, ястия.

Пресният сок от червено цвекло е по-полезен от цвеклото в ястията, преминало термична обработка, така че ако консумирате цвекло заради ненадминатите му здравословни ползи, изберете прясно изцеден домашно приготвен сок, за да сте сигурни в качеството и че не съдържа друго освен цвекло.

Сокът от червено цвекло е популярен с благоприятното си въздействие  върху здравето, но малцина са запознати с въздействието на сока от червено цвекло на черния дроб.  

Сокът от червено цвекло и въздействието му на черния дроб

Редица жизненоважни функции в човешкото тяло като детоксикация, храносмилане, метаболизъм са пряко зависими от здравето на черния дроб. Той е органът, осъществяващ филтрирането на токсини от кръвта, съхраняващ енергия под формата на гликоген, произвеждащ жлъчни сокове, подпомагащи смилането на мазнините, участващ в регулирането на хормоните. 25% от световното население е засегнато от чернодробно заболяване в лека, тежка или застрашаваща живота степен, което заедно с информацията на ключовата роля, изпълнявана от черния дроб, прави грижата за подобряване на чернодробните функции от първостепенно значение.

"Кралят на соковете": Защо сокът от червено цвекло е толкова полезен

Заболявания, токсини, прием на медикаменти и определени храни, консумация на алкохол увреждат черния дроб и застрашават здравето. Превенцията, своевременната диагностика и лечение, както и полагането на целенасочени и ежедневни усилия за грижа за черния дроб са важни, тъй като оставени недиагностицирани и нелекувани някои чернодробни заболявания могат да бъдат фатални, а други да доведат до трайно увреждане на здравето.  

Ако знаете как сокът от червено цвекло действа на черния дроб, със сигурност ще го включите в ежедневното си меню като естествена грижа за здравето на един от най-важните органи в човешкото тяло.

Една от най-пълноценните грижи за здравето на черния дроб е тази за детоксикацията му, която лесно може да се случи с прием на зеленчукови сокове. Тези от лимон, морков и портокал със сигурност оказват благоприятно въздействие върху здравето на черния дроб, но най-полезен е сокът от червено цвекло, който въздейства на чернодробните функции по няколко начина:

  • Изключително богат на антиоксиданти, сокът от червено цвекло се бори със свободните радикали и помага за пречистване на кръвта.
  • Сокът от червено цвекло насърчава здравословната функция на черния дроб, като помага за разграждането на токсините. 
  • Разнообразието от витамини и минерали в сока от червено цвекло гарантира, че в зеленчука ще откриете и тези, които са от ключово значение за здравето на черния дроб.
  • Не е случайно, че сокът от червен цвекло е сочен като суперхрана, като част от тази му слава се дължи именно на ненадминатата му полза специално за здравето на черния дроб.

Приемът на сок от червено цвекло се препоръчва и заради други ползи от него.

Ако пием всеки ден сок от червено цвекло – ето как ще ни помогне

Други ползи от консумацията на сок от червено цвекло

  • Специалистът по хранене диетологът Гарима Гоял сочи, че сокът от червено цвекло е богат на нитрати, които в тялото се превръщат в азотен оксид, разширяващ кръвоносните съдове, насърчаващ притока на кръв и по този начин благоприятстващ здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Сокът от червено цвекло е сред най-полезните храни за хипертониците. Богат на фолат и калий, той понижава кръвното налягане, подобно на всяка храна, съдържаща ценни дози от тях.
  • Сокът от червено цвекло е богат на витамин С, който е не само мощен антиоксидант, но помага и за стимулиране и укрепване на имунната система – естествен щит на организма срещу вируси, бактерии и куп заболявания.
  • Специалистите сочат, че сокът от червено цвекло притежава антиканцерогенни свойства чрез изчистване на потенциалните канцерогени от тялото.
  • Сокът е от значение и за външния  вид – помага за поддържане на кожата млада, свежа и с блясък, както и за контрол на теглото и недопускане на затлъстяване.

Консултирайте се със специалист преди дългосрочен прием на червено цвекло особено ако страдате от хронични заболявания или приемате медикаменти.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес