Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се почистват петна от вино

01 ноември 2021, 10:02 часа

Да се ​​насладим на чаша хубаво вино е едно от най-големите удоволствия, които можем да доставим на сетивата си. При консумация на червено вино се задейства цяла машина от сензорни рецептори. Мирисът и вкусът са две ключови сетива, когато става въпрос да оценим всички нюанси на едно добро вино, но първият ни контакт с продукта ще се осъществи чрез зрението. Интензивността, чистотата и преди всичко цветът са трите основни характеристики, които можем да различим във виното през нашите очи.

Фокусирайки се върху цвета, той играе съществена роля във визуалното удоволствие, което идва с насладата на хубаво вино. Но това удоволствие понякога се превръща в кошмар, когато видим как виното се разлива върху любимите ни дрехи.

Ето как може такова петно да бъде премахнато

1. Готварска сол

Както казахме, времето, което оставяме да измине от появата на петното, е от решаващо значение. Винаги ще бъде по-лесно да се справите със скорошно петно ​​от вино, отколкото да се опитате да почистите петното, след като течността е изсъхнала. В този смисъл една от първите реакции, които обикновено имаме към скорошно петно ​​от вино, е да прибегнем до употребата на готварска сол.

2. Бяло вино

Най-добрият вариант, когато става въпрос за премахване на скорошно петно ​​от червено вино, независимо дали преди това сме нанасяли сол или не, е да накиснете оцветеното място с бяло вино. Танините на бялото вино помагат за неутрализиране на оцветяването, причинено от танините на червеното вино, следователно прилагането на бяло вино върху петното винаги трябва да е нашият първи вариант. Трябва да навлажним чиста кърпа или гъба в бяло вино и да потупаме оцветеното място. Опитайте се да избягвате търкането на петното, за да не се разтече, затова е по-добре да го навлажнявате малко по малко с бялото вино, вместо да го търкате директно. След това бялото вино се оставя да действа няколко минути и за да завършим, ще изперем засегнатата дреха със сапун и вода.

3. Натриев бикарбонат

По допълнителен начин можем да добавим приложението на натриев бикарбонат към предишния метод. За целта, след като накиснем оцветеното място с бяло вино и го оставим да подейства известно време, отгоре нанасяме гъста паста, приготвена с бикарбонат и вода. Оставяме сместа да действа няколко часа, като винаги внимаваме мястото да остане влажно, след което пристъпваме към изпиране на дрехата по нормалния начин.

Този трик за премахване на петна от вино се основава на голямото адсорбционно свойство на натрия, присъстващ в содата за хляб. Това е качество, което прави някои натриеви съединения способни да привличат и задържат различни разтворени газообразни, течни или твърди частици на повърхността си. По този начин содата за хляб ще улови частиците вино от оцветената тъкан, оставяйки дрехата чиста.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес