Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се избира и използва шампоан за пърхот?

17 декември 2022, 16:15 часа

Използването на шампоан за коса е част от ежедневната грижа, която е свързана с личната ни хигиена. В магазините, в салона за фризури, в аптеката или дрогерията всеки би могъл да попадне на огромно разнообразие от продукти, които са предназначени за измиване на скалпа и косата. Но прави ли ви впечатление, че универсалните за нормална коса са отделени от гамата шампоани против пърхот? Всъщност има сериозна причина за това разграничаване, тъй като противопърхотните измиващи продукти са предназначени за прилагане при наличен дерматологичен проблем на кожата на главата.

С внимание към особеностите на скалпа

В медицинската практика дерматолози наблюдават различни промени, които настъпват по кожата на индивида. Неизбежно е дори скалпа да се повлияе от различни промени, които настъпват както в здравословното състояние на човек така и спрямо външните влияния, които също оказват сериозно отражение. Както знаете външният слой на кожата, който е известен като епидермис се обновява и това води до обелване или лъщене. Това е напълно естествен процес, който продължава за много кратко време и не е причина за безпокойство.

Но дали такъв естествен симптом е пърхота? Всъщност се касае за кожен проблем, който е свързан с прекомерно лющене на кожата на скалпа, което е далеч по-сериозно от периодичното обелване на мъртвия епидермис. Научни изследвания показват, че се касае за гъбична инфекция по главата, която е причина върху дрехите ви да се сипе много ситен бял прашец при всяка движение на главата. Именно това повишено лющене на скалпа, което е причинено от гъбички е известно като пърхот.

Въпросът е в това дали е лечим и как човек може да се справи с това упорито кожно явление. Отговорите разбира се имат отношение към това да:

  • Бъдат използвани хипоалергенни измиващи продукти за коса;
  • Шампоана да бъде специализиран за такъв кожен проблем;
  • Да се спазва отлична хигиена и да се прилага често измиване;
  • Да не се позволява прекомерно омазняване на скалпа, тъй като това е причина за размножаването на гъбичките.

Не бива да се притеснявате за здравето на косата си, тъй като пърхота не предизвиква косопад и освен това е лечим.

Как действат шампоаните?

Измиването на косата е задължение, което много хора приемат като ежедневен акт. Противно на твърденията, че колкото по-често миете косата тя се изтощава и окапва дерматолози споделят, че не само от естетична, но и здравословна гледна точка е много важно да обърнете внимание на ефективното измиване на скалпа и косата с подходящ шампоан.

Хората, при които често се появява пърхот трябва да бъдат особено взискателни именно към хигиената на скалпа си. Измиването с правилния шампоан допринася за:

  • Успокояването на сърбежа, който често се появява като следствие от инфекцията на кожата на главата;
  • Премахване на причинителя на пърхота;
  • Намаляване на сипещия се бял снежец по дрехите ви;
  • Подобряване оздравителните процеси, които са пряко свързани с унищожаването на гъбичната инфекция.

Абсолютно си струва да използвате такива специализирани шампоани, тъй като те ще ви избавят от неприятни ситуации и ще се погрижат да се радвате на чиста и красива коса, съветват от онлайн аптека Феникс.

Как се използват?

Повечето продукти против пърхот са медицински. Това идва да покаже, че съдържат в състава си такива вещества, които целят оздравяване на кожата, а не само естетично временно отстраняване на дерматологичния проблем. За да има дълготраен ефект използването на всеки един измиващ продукт от категорията имайте предвид следното:

  • Всеки шампоан против пърхот може да се използва с различен интензитет, описан на опаковката;
  • Продължителността зависи от спецификата на дерматологичния проблем и постигането на максимален оздравителен ефект;
  • Предлагат се опции за избор за шампоан, който е подходящ за жени или мъже;
  • Добре е да изберете такъв продукт, който е предназначен за типа на кожата ви, респективно и тази на скалпа – нормална, мазна, суха.

В случай на прориазис, себорея или друг дерматологичен проблем задължително направете консултация със специалист.

Статията е разработена със съдействието на Бургас Помонет.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес