Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да засеем мандарина у дома

31 януари 2021, 12:37 часа

Мандарините са много красиви, стилни и ефектни растения, които внасят свежест във всеки интериор. Ако имате търпението да изчакате тези цитруси да пораснат в домашни условия, ще бъдете щедро възнаградени.

За да се сдобиете с такова растение, най-напред трябва да се снабдите с 2-3 много сочни и зрели мандарини от пазара. Грижливо съберете семките им и ги завийте с намокрен памук. Нека останат така няколко дни, а когато някои семки покълнат, можете да ги обелите лекичко и да продължите със засяването.

В саксия сложете парченца керемиди на дъното, а отгоре покрийте със специална почва за цитрусови растения. На разстояние и при дълбочина от 1 сантиметър поставете обелените цитрусови семки, а после леко полейте.

По принцип при избор на почва тук можете да се спрете и на комбинацията от торфена смес и компост. А ако не сте сигурни, направо питайте в цветарския магазин, откъдето ще купувате пръст.

Когато сте положили семките от мандарина и сте готови с поливането им, сложете саксията на топло и слънчево място. Тук вече идва най-трудният период – чакането. Може да отнеме дори месец преди да забележите растение в саксията. Характерно за мандарините е, че се развиват много бавно.

Трябва да имате предвид още, че през студените дни се поливат рядко - основни при суха почва, а през лятото – често. Листата им също се пръскат. През горещото време се подсилват с течен тор. И се изнасят на слънце, когато времето е хубаво. Все пак те се нуждаят от много светли и проветриви пространства.

Ако се грижите добре за своята мандарина, тя ще ви възнагради с красив цъфтеж. Отнема време, докато цветчетата се появят – понякога повече от 6 години, но бъдете сигурни, че крайният резултат си заслужава. Цветовете на това растение са белички и с деликатен аромат.

Когато мандариновото растение добие по-голям размер, му изберете друга саксия. Нека всеки следващ съд е с до 5 сантиметра по-широк. Когато местите мандарината, бъдете сигурни, че не сте засегнали коренчетата.

След като растението се е сдобило с нов дом, ще се наложи да го торите повече. За целта използвайте минерални торове. Самото преместване пък е желателно да се прави през пролетта.

Имайте предвид, че когато се гледат добре, тези растение се превръщат в красиви дръвчета, с височина около 1 м (или малко повече). Но за това понякога са нужни цели 15 години, така че трябва да сте много търпеливи.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес