Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем да се храним под стрес

18 септември 2023, 14:09 часа

Мнозина са склонни да ядат по емоционални причини: да компенсират лошия ден, да намерят утеха, когато се чувстват отпаднали или самотни, или да избягат от проблемите. И така, резултатът е, че наддаваме до нездравословно тегло, без никаква идея как да спрем стресовото хранене.

Стресът стимулира надбъбречните жлези да отделят кортизол – „алармена система“ в нашето тяло. Този хормон:

  • Контролира използването на въглехидрати, мазнини, протеини
  • Поддържа възпалението надолу
  • Увеличава глюкозата
  • Стабилизира кръвното налягане
  • Регулира цикъла сън/събуждане

Повишава енергията

Отговорът „бий се или бягай“ задейства кортизола да предупреждава и изключва жизненоважни функции на тялото: имунна система, храносмилателна и репродуктивна система. След преминаване на налягането нивата на кортизол се успокояват. Но когато сме постоянно притеснени или тревожни – хормоналният баланс се нарушава.

Емоционално хранене и защо трябва да го избягвате

Как да се борим със стресовото хранене

Всички намираме извинения да правим неща, за които знаем, че работят против нашето благополучие. Независимо дали мислим за захарта като за комфортна храна или преяждаме след работа като начин за премахване на стреса, дали смятаме, че пиенето на вода и яденето на зеленчуци са скучни; това е мисълта, която информира действието.

Направете списък

Често не желаем да се впуснем в голяма промяна, докато най-накрая не достигнем повратната точка. Когато „достатъчно е достатъчно“, стигаме до този момент, в който сме готови да се научим как да се борим със стресовото хранене. Представете си как изглежда и се чувства "перфектното" здраве. Мислете за дългосрочните ползи за здравето като за коледен списък с желания, който ще изисква вашите усилия и време, за да постигнете.

Поглезете се

Поглезете прекрасното си аз не с бонбон или порция пържени картофи, а с трикове за лечение на ума и тялото. Най-доброто лекарство за безпокойство и напрежение е излизането, за да презаредите батерията си за щастие – излезте от града в почивния си ден. Отидете някъде с по-бавно темпо.

Нямате възможност да напуснете града – разходете се в парка. Когато сте стресирани, декомпресирайте, като си направите релаксиращ масаж или процедура за лице, купете спа процедура: това са истински актове на грижа за себе си, които ще ви предпазят от преяждане. Такива лакомства са по-добри, отколкото да продължавате да посещавате кухнята си за, добре... за каквото и да е там.

Спете повече

Липсата на сън влияе върху нивата на серотонин. Изчерпването на този мощен мозъчен химикал ви кара да се чувствате депресирани и ви тласка да жадувате за „комфортна храна“. Сладките и въглехидратите осигуряват временно чувство на еуфория чрез бързо повишаване на нивата на серотонин, последвано от шокиращ срив. Драматичното понижаване на този биохимикал води до безпокойство и склонност към преяждане. Попадаме в капана на цикъла на угаждането. За да получите по-добър сън:

Променете сутрешното поведение – пропуснете натискането на „отлагане“. Станете от леглото веднага щом звънне алармата ви. Чрез дрямката поддържате тялото в състояние на повърхностен сън – това ще ви накара да се почувствате още по-малко отпочинали.

Задайте часове за сън и събуждане – бъдете последователни.

Вземете релаксираща вана с ароматни масла през нощта.

Изключете електронните джаджи преди лягане. Светлината на екрана поддържа мозъка ви стимулиран и буден. По-добре е да четете книга на слаба светлина, докато не почувствате сънливост.

Защо ядем, когато не сме гладни

Практикувайте йога

Някои наричат концепцията за йога „хигиена на ума и тялото“. Подобно на почистването на зъбите с конец, ние изчистваме проблемните мисли от ума си по време на ежедневна медитация и намаляваме вероятността от хормонален дисбаланс, който води до възпаление и повишен апетит.

Изключете телефона си

Бъдете внимателни какво се случва около вас, докато се храните. Съсредоточете се върху цялото преживяване. Вместо да пъхате храна в устата си, докато превъртате през телефона, опитайте всяка хапка, която приемате. Дори по време на обедната почивка често продължаваме да получаваме текстови съобщения, известия, имейли. Почитайте това време, за да намерите истинско удоволствие в храненето.

Празнувайте всичко, което можете да направите

Обществото ни оказва голям натиск – ние се съобразяваме с този идеал за самоусъвършенстване. Постоянното безпокойство от идеята, че не сме достатъчно добри, може да ни доведе до избор на нездравословна диета.

Можете да избегнете стресовото хранене, като се научите как да оценявате постепенния напредък. Не изпускайте от поглед настоящите си постижения и силни страни. Следващия път, когато се чувствате критични, че не успявате – направете списък с наборите от умения и хобита, с които се гордеете. Оценявайте всичко, което ви прави уникални.

Сега имате няколко съвета как да контролирате стресовото хранене – не чакайте до утре. Имаме огромна власт над подвеждащите мисли – контролирайте състоянието си на здраве. С няколко промени можете да сте по-добре подготвени за сътресенията на ежедневието.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес