Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спестим от парно през зимата, без да се лишаваме от ТОПЛИНА

23 ноември 2021, 12:38 часа

С идването на студените дни хората започват все повече да се тревожат за предстоящите сметки за парно. Всеки един съвет може да е полезен, ако благодарение на него спестим някой и друг лев. Днес ще ви споделим няколко трика, с които можете да направите икономия на парите, без да се лишавате от топлината в дома си.

Как лесно можем да спестим от сметките за парно?

• Изолация или качествена дограма;

Всеки, който е инвестирал в добра изолация и качествена дограма, ще гарантира, че това пести много пари през студените дни от годината. Ако ли обаче нямате възможност за подобна инвестиция, най-добре да не губите време, а да се заемете с ръчно уплътняване на прозорците. Използвайте силикон, благодарение на който да запушите всяка една дупчица, от която навлиза студен въздух. Така ще успеете да запазите температурата в помещенията и сметките ви ще са много по-ниски.

• Не поставяйте дрехи или друго върху радиаторите;

Това е един от съветите, над които сериозно да се замислите. Напълно логично е радиаторите да са монтирани на стената до прозорците. Не бива обаче да ги покривате с дрехи или плътни завеси, защото по този начин топлината не успява да достигне до останалата част в помещенията.

Направете това и сметката за ток ще падне двойно

• Постоянно работещи климатици;

Много от нас прибягват до постоянно включване и изключване на климатиците, защото смятат, че по този начин ще спестят пари. Истината е, че когато непрекъснато натискаме копчетата на дистанционното за климатика, ние се вкарваме в по-големи разходи. Ако искате сметките да са по-щадящи, настройте климатика на по-ниска температура и не го изключвайте, дори когато сте у дома.

• Не размразявайте продукти на стайна температура.

Много от домакините са свикнали да размразяват продукти от фризера на стайна температура. Това обаче също отнема от топлината в помещението. Не правете тази грешка, ако не искате накрая да се чудите защо ви е студено и стаята не може да се стопли. Размразявайте в хладилник – отнема повече време, но пък ще ви е топло и ще плащате по-малко пари за сметки.

Бъдете прагматични и разумни, когато става въпрос за отопление и правете всичко възможно, за да спестите малко пари от сметките за ток. Тези съвети ще са ви от полза!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес