Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с гъбичките под мишниците?

13 септември 2022, 17:40 часа

Основният симптом на гъбичките е появата на характерно бяло прахообразно покритие в засегнатата област.

В някои случаи болните се съмняват - гъбички ли са или лишеи?

Всъщност симптомите на двете заболявания са много сходни, но само когато кожата е увредена, се образуват червени петна, които с развитието на болестта придобиват кафява кора и се покриват с твърди, редки косми. Гъбичките се появяват под формата на бял налеп, кожата се пука и, както се казва в такива случаи, "пада".

Как да се лекуват гъбичките под мишниците?

Ако инфекцията е хваната навреме, тогава лечението на първия етап обикновено се ограничава до прилагане на специални мехлеми и спрейове върху кожата. В по-напреднал стадий на заболяването лечението може да включва и използване на мощни лекарства, предписани от дерматолог, в съответствие със степента на развитие на заболяването.

В повечето случаи гъбичките могат да бъдат излекувани в ранните етапи, предотвратявайки прекаленото омекване на кожата и появата на язви.

5 начина за копринено гладки мишници без бръснене

Народни средства

Такова заболяване като гъбички под мишниците не се е появило вчера или днес. Подобно на много човешки болести, то датира от повече от сто години и хората са се справяли с това заболяване с помощта на наличните домашни средства, не по-малко ефективни, отколкото днес с помощта на лекарства.

Народните средства са доказали и доказват своята ефективност досега.

- Измийте засегнатата област със силен разтвор на калиев перманганат. Калиевият перманганат е един от най-ефективните дезинфектанти. Ако инфекцията все още не е проникнала дълбоко в кожата, тогава калиевият перманганат ще унищожи патогените и гъбичките ще преминат.

- Пригответе отвара от: корените на валериана и женско биле, оман, репей. Всички компоненти се вземат по 1 чаена лъжичка и се заливат с 1 литър вода. Варете няколко минути и охладете. Прилага се външно - натопете тампон в отвара и избършете засегнатата кожа няколко пъти.

- Смесете равни части сок от моркови и ябълков оцет. Нанесете получената смес върху заразената област на тялото, оставете за 5-7 минути и изплакнете с вода. Смажете мястото, засегнато от гъбичките, с разтвор на новокаин. Това лекарство е много ефективно не само срещу гъбичките на подмишниците, но и за лишеи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес