Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистим ютията?

11 април 2022, 13:30 часа

Има и редица домашни средства, които могат да се използват за премахване на котлен камък от ютия. Трябва обаче да действате много съвестно, защото в противен случай ще развалите цялото устройство. За примера с оцет това означава:

Всеки, който налива чист оцет в ютията рискува непоправими щети, например корозия, така че единственият вариант е да си купи нова ютия.

7 стъпки за отстраняване на котлен камък с оцет

Освен лимонената киселина, оцетът е основният домашен лек за петна от варовик и също може да бъде от голяма помощ в този случай – ако използвате оцет за правилно отстраняване на котлен камък.

За да премахнете котлен камък от ютията с оцет, ви трябва:

  • мерителна чаша
  • дестилирана вода
  • фуния
  • оцет
  • голяма плоска чиния
  • голяма кърпа

Нямате ютия? Ето как лесно да изгладите дрехите

Внимание: Не трябва да включвате ютията по време на третирането с оцет! Когато оцетът се нагорещи, той ще се слепи. Почистването му отново ще ви създаде много работа.

Стъпка 1 : Изпразнете напълно ютията. Съотношението вода-оцет трябва да е точно. Остатъчните количества вода могат да променят сместа и да не получат желаните резултати.

Стъпка 2 : Смесете точно 500 милилитра оцет с 500 милилитра дестилирана вода. Това съотношение на смесване е важно. Ако концентрацията е твърде висока, ще имате проблеми с почистването по-късно! Разбъркайте добре сместа, за да стане хубава и равномерна.

Стъпка 3 : Сега напълнете ютията до ръба с оцетния разтвор. Най-добре е да го оставите за една нощ. Колкото по-дълго оцетът действа върху калцификацията, толкова по-устойчиво може да действа.

Стъпка 4 : Поставете голямата плоска чиния върху кърпа и изсипете малко от разтвора върху нея. Поставете ютията с желязната страна надолу в разтвора. 

Гладене с пара или ютия: Кое е по-ефективно?

Стъпка 5 : След като оцетът има дълготраен ефект, излейте го отново. Изплакнете ютията обилно и няколко пъти. Проверете дали варовикът наистина е изчезнал! Ако резултатът все още е незадоволителен, повторете процеса.

Стъпка 6 : Напълнете предварително почистената ютия с вода и разклатете енергично. След това отново излейте водата. Повторете този процес, докато водата вече не е млечно бяла, но красиво бистра. Изплакнете обилно подметката с чиста вода.

Стъпка 7 : Напълнете ютията с дестилирана вода и я настройте на най-висок градус. Сега задръжте ютията над мивката и продължете да натискате бутона за пара, докато вече не изтича варовик - готово.

Вътрешността на ютията трябва да се почиства само с чиста вода. Никога не сипвайте в нея препарат за миене, за да я почистите, тъй като това може напълно да развали устройството.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес