Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да определите сами киселинността на стомаха в домашни условия?

21 май 2024, 10:44 часа

За да се диагностицира състоянието на храносмилателната система, е необходимо да се назначи медицински преглед, но има няколко начина да определите киселинността на стомаха сами.

Нормалното количество солна киселина в стомашния сок осигурява пълноценно смилане на храната. Под влияние на някои фактори киселинността може както да намалява, така и да се увеличава.

Как да определим киселинността на стомаха у дома?

Намаляването на количеството киселина води до нарушаване на естествената микрофлора в червата. Създават се добри условия за жизнената дейност на патогенните бактерии. Повишената киселинност се отразява негативно на състоянието на стените на стомаха. Може да се развие гастрит или язва.

Разпознайте проблемите със стомаха, които могат да бъдат разкрити по симптомите. Ако киселинността е висока, тогава се появяват киселини, болки в хранопровода, кисело оригване, езикът се покрива с белезникав налеп, общото състояние се влошава. Понижената киселинност е съпроводена с лош дъх, диария, подуване на корема, намален апетит, загуба на сили, понижен имунитет. Съществуват няколко прости начина за диагностициране на проблема:

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

1. Най-простият метод е да се използва лакмусова хартия. Достатъчно е да я поставите върху езика един час преди обяд. Ако индикаторът се оцвети в розово, съдържанието на солна киселина е високо. Синьото оцветяване ще говори за ниска киселинност на стомаха. За максимална точност тестът трябва да се направи няколко пъти и всички резултати да се анализират.

2. Разтворете половин чаена лъжичка сода за хляб в чаша топла чиста вода. Консумирайте получената течност на празен стомах. Ако след известно време забележите оригване, киселинността е повишена.

3 Ако вкусът на лимон винаги ви се струва непоносимо кисел, значи стомахът ви страда от излишък на солна киселина. Ако ядете този плод с особен апетит, тогава киселинността вероятно е ниска.

4. Сутрин изпивайте на гладно чаша натурален сок, изцеден от кисели сортове ябълки. Ако има парене и болка в хранопровода, киселинността на стомаха е висока.

5. За голямо количество солна киселина говорят и киселините, които се появяват след порция просена каша.

Стомашните проблеми могат да бъдат разпознати по симптомите. Ако киселинността е висока, се появяват киселини, болки в хранопровода, кисело оригване, белезникав налеп по езика, влошава се общото състояние. Понижената киселинност е съпроводена с лош дъх, диария, подуване на корема, намален апетит, загуба на сили, понижен имунитет. Съществуват няколко прости начина за диагностициране на проблема:

1. Най-простият метод е използването на лакмусова хартия.
Достатъчно е да я поставите върху езика един час преди обяд. Ако индикаторът се оцвети в розово, значи съдържанието на солна киселина е високо. Синият цвят ще говори за ниска киселинност на стомаха. За максимална точност тестът трябва да се направи няколко пъти и всички резултати да се анализират.

Лекар: Тези билки възстановяват киселинността на стомаха

2. Разтворете половин чаена лъжичка сода за хляб в чаша топла чиста вода.
Консумирайте получената течност на празен стомах. Ако след известно време забележите оригване, киселинността е повишена.

3 Ако вкусът на лимон винаги ви се струва непоносимо кисел, значи стомахът ви страда от излишък на солна киселина. Ако ядете този плод с особен апетит, тогава киселинността вероятно е ниска.

4. Сутрин изпивайте на гладно чаша натурален сок, изцеден от кисели сортове ябълки. Ако има парене и болка в хранопровода, киселинността на стомаха е висока.

5. За голямо количество солна киселина говорят и киселините в стомаха, които се появяват след порция просена каша.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес