Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да качим килограми по бърз и здравословен начин

19 септември 2023, 11:44 часа

Когато влезем в интернет, сме залети с информация как да отслабнем, как да спазваме диета и какви упражнения да правим, за да свалим тези килограми, но за някои от нас въпросът е точно обратното – как да наддадем на тегло? Ако някога са ви казвали, че това е нещо, което трябва да направите, вероятно сте изпаднали в паника и сте се чудили как точно да постигнете тази невъзможна цел. Ако сте казали на другите, може би сте получили отговора „сигурно е толкова лесно“ – яжте каквото искате, не спортувайте и бързо ще увеличите теглото си. Но това не е решение. Добре, това е едно решение, но не и такова, което ще донесе някаква полза за вашето здраве.

Нека да разгледаме причините за ниското телесно тегло, защо е лошо за вашето здраве и как, защо се случва и какво можете да направите по въпроса.

Ниско тегло – как това може да е лошо

Попадането на твърде ниската категория в раздела за тегло може да бъде толкова лошо, колкото тези твърде високи числа, а това означава, че е време да направите някои промени както в диетата, така и в рутинните си упражнения.

В зависимост от това защо седите на тези по-ниски цифри, поднорменото тегло може да причини множество проблеми за вашето здраве:

Може да сте недохранени и да ви липсват определени витамини и минерали, което ви прави по-податливи на заболявания като често настинка или дори по-дългосрочни ефекти като диабет.

Може да изпитате проблеми с плодовитостта, причинявайки проблеми със зачеването и риск от преждевременно раждане. Това може да бъде очевидно чрез пропуснати или нередовни периоди или дори пълното им отсъствие.

Може да изпитате проблеми с растежа и развитието, особено ако преминавате през тийнейджърските години, причинявайки недоразвита гръдна тъкан, нисък ръст и хормонални промени.

Може да се чувствате изтощени през цялото време и да не можете да се концентрирате.

Вашият външен вид може да пострада – косата може да е без блясък; ноктите стават чупливи и зъбите ще започнат да имат проблеми.

Това са някои от най-често срещаните проблеми с ниското тегло; може да изпитате всички от тях, някои или никакви в зависимост от причината, поради която сте с поднормено тегло.

Защо сте с поднормено тегло

Ето някои от основните причини:

  • Физическо заболяване

След пристъп на грип или вирус може да сте отслабнали малко; за щастие е вероятно да си възвърнете това естествено, когато се почувствате малко по-добре.  Загубата на тегло може да се дължи на проблеми с щитовидната жлеза, диабет или дори рак, всички изискващи лечение от лекар, или може да е от хранителна алергия или непоносимост като целиакия, което означава, че  ще трябва да следвате по-стриктно диета, за да запазите тези килограми.

  • Психично заболяване

Анорексия, булимия и други специфични хранителни разстройства (OSFED) са хранителни разстройства, които могат да причинят загуба на тегло и проблеми със задържането на килограми. Но това не са единствените психични заболявания, които играят роля в теглото; депресия, обсесивно-компулсивно разстройство, шизофрения, наред с други, влияят върху способността да се грижиш за себе си, а това означава и храненето. Ако това е вашият случай, трябва да посетите лекар за лечение на основната причина.

  • Работите твърде много

Не можете да седнете? Оказвате се, че тичате от среща на среща, събитие на събитие, без време да спрете за обяд? Не е чудно, че тези килограми падат! Просто сте твърде заети, между допълнителните упражнения и липсата на време за хранене, тялото ви изгаря запасите си без резерв.

  • Метаболизъм

Някои хора просто изгарят тези калории, сякаш не са нищо. Колкото и да го поставяте пред тях, изглежда просто изчезва без последващ ефект. Ако това сте вие, смятайте се за блажени, но внимавайте все още трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно, за да прекарате деня.

  • Генетика

Може би сте родени с гените на супермодел. Докато сте здрави по други начини и имате тестове, за да го докажете, няма истинска причина да наддавате на тегло.

Най-добрите начини за наддаване на тегло по естествен път

Ако се мъчите да сложите няколко килограма, тогава вероятно сте се разболели и сте уморени да слушате „колко лесно трябва да е“.

Разбира се, натрупването на маса може да бъде просто – яжте нездравословна храна, не правете нищо и е по-вероятно (дори ако имате силен метаболизъм) тези цифри да се повишат. Вашето здраве, от друга страна, ще пострада.

Урок №1

Само за момент забравете за тази цифра на кантара. Преди да започнете пътуването си, време е да отделите малко време за вас. Признайте, че често, когато числата се увеличават, може да изпитате безпокойство и изхвърлете тези страхове през прозореца. Знаем, че е трудно, но не става въпрос за цифрите, става въпрос за вашето здраве. Използвайте ежедневни мантри, за да се съсредоточите върху фитнеса и благосъстоянието си и колкото и контрапродуктивно да звучи, не мислете твърде много за теглото си.

Как да определим дали сме с наднормено тегло?

Урок №2

Създайте си рутина и се придържайте към нея. Често даваме приоритет на крайните срокове и работим върху това, което е най-важно – нашето здраве. Време е да променим това. Разработете график, който ви позволява реалистично да изпълните целите си, но не застрашава вашето благосъстояние. Това може да означава от време на време да се научите да казвате „не“ или да отделите този обяд за себе си и да хапнете вкусна и здравословна храна.

Урок №3 

Фокусирайте се върху фитнеса. Тренировката ви дава умствен тласък и е по-вероятно да завършите тренировка по-щастливи, а може би и по-гладни. Естественото наддаване на тегло за мъже и жени трябва да включва рутинни упражнения, които работят за изграждане на вашите мускули. Това работи, за да гарантира, че тялото ви печели здравословно (без твърде много мазнини) и вие оставате силни. Опитайте да се съсредоточите върху силови тренировъчни упражнения като клекове, мъртва тяга, набирания, планк и т.н., които изграждат мускулите ви за най-добри резултати.

Урок №4

Не на последно място идва храната. Никоя програма за наддаване на тегло не би била пълна без правилната диета. Намирането на перфектните храни за ядене, за да наддават на тегло както за мъжете, така и за жените, е предизвикателство – няма нужда да посягате към храната за вкъщи, няма нужда от планини от шоколад или чипс (въпреки че малко от време на време няма да навреди); ето какво всъщност ви трябва:

  • Добри здравословни ястия

Печени картофи с разнообразен пълнеж, много плодове и зеленчуци, печено месо (за тези, които ядат месо) и тофу (вегетарианци/вегани). Не се страхувайте да добавите малко повече зехтин или дресинг отстрани, храната трябва да е интересна, така че й се насладете. Поддържането на вашата диета възможно най-естествена, здравословна и вкусна ви помага да я поддържате в дългосрочен план.

  • Похапвайте редовно

Печени ядки, нахут и сушени плодове са перфектни за сутрешна, обедна и вечерна закуска. Можете също така да опитате резенчета ябълка и фъстъчено масло или фъстъчено масло и банан за вкусно лакомство. Смутитата също са чудесен начин да добавите малко калории, като същевременно получавате ежедневните си витамини и минерали.

До какво води рязката загуба на тегло?

  • Забравете за тези празни калории

Газирани напитки, сладкиши, чипс, това са празни калории, които не ви носят никаква полза, фокусирайте се върху това, което има значение – храненето. Но това не означава, че и вие не можете да се почерпите от време на време.

Наддаването на тегло не е лесно, има психологически фактори, които ни карат да повярваме, че е грешно, оставете ги настрана и вместо това се съсредоточете върху здравето си.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес