Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изгоним осите от терасата

08 октомври 2024, 07:35 часа

Осата е сред най-неприятните насекоми, които може да се появят в дома ни. Освен че е досадна, тя е опасна заради способността да жили. В света са известни около 5000 различни видове оси. В България е разпространена обикновената и европейската жълта оса. С характерния си жълто-черен цвят осата е лесно отличима. Осата се храни с нектар, гниещи плодове и прашец. Някои видове оси са месоядни и консумират ларви, малки насекоми или различни видове месо.

Осата живее в дупки или гнезда. Предпочита пространства, които са защитени от атмосферните влияния като дъжд и вятър. Затова често виждаме гнездо на оси в подпокривните конструкции на сгради, в ъгловите части на терасите, под стрехи на стопански и други постройки. Осите са активни през деня и най-слабо активни през нощта. Трябва да имаме предвид това, когато започваме борбата с тези вредители.

Още: Англичанин оцеля след 160 ужилвания на оси

Защо жили осата?

Осите не са агресивни, ако не бъдат нападнати. Често хората приемаме тяхното специфично жужене като сигнал за заплаха. Ако се опитаме с резки движения да ги прогоним, осата приема това като нападение и се чувства застрашена. Тогава пристъпва към атака. Опитът да бъде разрушено гнездото на осите, също се приема от тях като заплаха. За разлика от пчелата, осата може да ви ужили многократно. Ужилването от оса е съпроводено с кратка и силна болка, както и до образуване на оток. Много малък процент от хората са алергични към ужилване от оса.

Имам гнездо на оси на терасата. Какво да правя?

Съществуват няколко ефективни метода за прогонване на оси. Ето част от тях:

С помощта на професионалисти

Това е най-безопасният и сигурен метод. Професионалистите използват специализирано оборудване и химикали, за да унищожат гнездото на осите по безвреден начин.

С капани

В търговската мрежа се предлагат различни видове лепкави капани, примамка или вакуумни капани. Те са ефективни за прогонване на отделни индивиди ими малки групи оси, но не и при по-големи гнезда.

Още: С какво се пръска гроздето против оси

Вода и сапун

Добавете 2 супени лъжици препарат за миене на съдове в бутилка с вода с пулверизатор. С тази смес пръскайте гнездата на осите. Бъдете много внимателни, за да не раздразните обитателите им. Този метод е подходящ за малки гнезда.

Ментово масло

Осите не понасят аромата на ментата, затова може да използвате разтвор с етеричен екстракт. Пригответе смес от 1 супена лъжица ментово масло и 500 мл вода. Напръскайте вече оформеното гнездо с тази течност. Опитайте да покриете цялото гнездо със сместа. Може да добавите и 2 супени лъжици течен сапун, за да може разтворът да се задържи по-лесно върху повърхността. Ако има определено място, откъдето осите влизат в дома ви, напръскайте го със същата смес, за да ги отблъснете.

Капан от бутилка

Може сами да си направите капан от голяма пластмасова бутилка. Срежете я на две, вземете горната част и я обърнете с гърлото надолу. Поставете я в долната половина, като ги прикрепите една към друг с тиксо. На дъното на капана поставете вода със захар или друга сладка напитка. По повърхността, която води към гърлото, нанесете малко олио, за да бъде по-хлъзгава. Закачете капана на място, откъдето осите често минават. Осите се привличат от сладкия аромат и влизат в капана, но не могат да се върнат обратно.

Капан с лепило

Ако осите все още не са много, може да ги “хванете” с лепящи ленти. Закачете лепящи ленти близо до гнездото или върху хоризонтална повърхност, на която обикновено кацат.

Още: Ето как да се отървете от ОСИТЕ, без да ги нараните

Превенция

Ако нямате оси на терасата, но се чувствате застрашени, може да вземете някои предварителни мерки

Репелент от цветя

Ароматът на някои растения отблъсква осите - мента, мащерка, цитронела, евкалипт, лимонена трева и пелин.

Плашило за оси и стършели

Може да поставите плашило под формата на изкуствено гнездо. Закачете няколко такива на терасата, за да откажете нови “заселници”. Такива плашила може да намерите в специализираните хипермаркети със секция за градина.

Още: 3 растения, които отблъскват осите

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес