Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем дизайна на пердетата

17 май 2022, 09:07 часа

Красивите и подходящо подбрани пердета правят всяка стая далеч по-завършена и хармонична. Те могат да бъдат незабележим завършек, който довършва усещането за уют, или пък атрактивен фокус, придаващ на помещението цвят и характер. Едноцветни или щамповани, прозрачни или плътни, гладки или с текстура – ето няколко съвета как да подберете пердета като истински дизайнери.

Неутрални пердета

Може би едноцветните пердета в неутрални цветове ви звучат като скучен вариант. Но истината е, че те могат да придадат на всяко помещение изискан стил, като омекотят визията и останат прекрасен фон за други забележителни акценти. Нюансите на бежово и сиво са перфектен избор за такива ситуации. Разбира се, цветът трябва да бъде подходящ за стените и мебелировката. Ако имате нужда от малко по-драматичен ефект, изберете пердета с текстура.

Пердета с щампа

Ако имате нужда от цвят, топлина, радост и доза драматизъм в интериора си, откажете се от идеята да използвате пердетата като фон на останалите мебели и ги направете фокусен детайл в стаята. Тук ще са ви нужни пердета до пода, богато надиплени, със смели цветове и шарки. Към тях добавете тънки пердета, за да ги накарате да изпъкнат още повече.

Ефирни пердета

Леките, ефирни пердета, дълги до пода, са прекрасен избор за малка спалня с кокетен дизайн. Те ще добавят въздушно усещане, особено ако с в светъл цвят, и ще накарат цялата стая да има деликатен, нежен стил. Позволяват на светлината да преминава леко, като в същото време осигуряват нужното уединение. Ако все пак искате да сте спокойни нощем, можете да добавите към тях щора в светъл цвят, която да ви осигури пълно затъмняване на прозореца.

Пердета и щори

Използването на щори и пердета едновременно е идеалният вариант, който ви позволява да затъмнявате стаята по различни начини, като в същото време добавя мекота и уют. Можете да изберете десен на пердетата по ваше желание, след което да съобразите цвета на стената, тапицериите на мебелите, както и цвета на щорите с нюанси от гамата на пердето. Избягвайте наслагването на пъстри щори и пердета – нека поне едно от двете бъде едноцветно. За предпочитане в такъв случай е да имате шарени пердета, зад които едноцветните щори ще стоят като красив фон.

Двойни пердета

Ако имате нужда от приятен контраст, който създава и допълнително усещане за простор и триизмерност на стаята, сложете в нея двойни пердета. Познавате схемата: тънки, прозрачни пердета от страната към прозореца и плътни, дебели завеси на втория корниз. Тук също избягвайте да слагате два вида щампи, а изберете поне един едноцветен слой, за да подчертаете красотата на шарките.

Пердета с декорации

Един от начините да персонализирате пердетата си и да привлечете вниманието към тях е да им добавите декоративни елементи. Това могат да бъдат декоративни ленти, ресни, плитки, помпони и всякакви други детайли, които харесвате. Пришийте ги по дължината на завесата и се насладете на резултата.

Друг начин да добавите впечатляващ елемент към пердетата е да им направите волан в горната част. Това ще донесе романтично усещане и стил, типичен за класическия френски интериор. Воланът може да бъде от същата материя или от друг плат в подходящ цвят и дизайн.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес